Обсъждат междукултурния диалог на семинар в Разград

07:00, 01 юли 17 / Политика 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разград е домин на семинар на тема „Междукултурният диалог – отговор на предизвикателствата пред междуетническите отношения в България. Политическа интеграция в дясно“, съобщиха от областната управа. Двудневното обучение на представители на местните власти и неправителствения сектор от Северна България се провежда в комплекс „Островче“.

Снимкa: Областна администрация – Разград

Дискусията се организира от сдружение „Европейска визия за етническа толерантност“ и фондация „Конрад Аденауер“. Лектори са проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН и доц. д.р Антоний Гълъбов от Нов български университет.

Целта на семинара е да бъде създаден Наръчник за българската политическа класа как да интегрират етносите в България, за да спре тенденцията етносите да се идентифицират с една партия и да се постигне пълна политическа интеграция, която да започне от дясното политическо пространство, обясни председателят на ЕВЕТ Ергин Емин. Той уточни, че процесът трябва да тръгне от дясно, тъй като още първите партии от началото на прехода СДС, както и водещата партия в последните 10 години ГЕРБ, водят своето начало от граждански сдружения. „Много важно е да постигнем това една партия да спре да си присвоява електорат или етноси“, коментира и Областният управител Гюнай Хюсмен, който откри дискусията. В приветствието си той припомни, че доброто съжителство на различните етноси в Разградска област е пример за цялата страна как се устоява на предизвикателствата на времето. „Използването на потенциала на това многообразие и подобряването на междукултурния диалог е сред приоритетите на дейността ми като Областен управител“ – категоричен бе г-н Хюсмен. Той допълни още, че в област Разград се изпълнява Областна стратегия за интегриране на ромите в Област Разград  (2012 – 2020 г.), в чието изпълнение водещ принцип е междукултурния подход. Спазването на този документ е гаранция, че инциденти, подобни на тези в Асеновград, тук няма да се случат, заяви Гюнай Хюсмен.

Снимкa: Областна администрация – Разград

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама