Протести на надзиратели из цялата страна

12:23, 23 фев 18 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служителите на затворите протестират днес пред всички места за лишаване от свобода в страната. След това всички надзиратели ще се насочат към София, където в събота в 13 ч. ще изразят недоволството си пред Министерството на правосъдието.

Часовете на протестите в различните градове в страната са различни, но пред всички 12 затвора ще се протестира, обясни за "Дневник" Иво Григоров от синдиката на надзирателите. Той подчерта, че на протест са само тези служители, които не са на смяна в този момент. Допълни, че досега протестите са били по места - в различни дни и часове, а днес недоволството ще е в цялата страна.

Подкрепят ги и служителите от "Съдебна охрана". Двете дирекции към правосъдното министерство имат еднакви проблеми и искания и протестират заедно от дни. "Ние ги подкрепяме пред палатите, те нас пред затворите", заяви Григоров.

Основните им искания са за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Протестиращите искат възнагражденията им да се изравнят с тези в сектор "Сигурност" на МВР.

В началото на февруари правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че в бюджета няма 13.8 млн. лева за увеличение на заплатите на надзирателите и съдебната охрана, но се търси решение. Синдикатите пък заплашиха, че ще протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени, като изразиха готовност да го направят и когато европейските министрите на правосъдието пристигнат в София през пролетта.

Протест в Шумен, снимка: БНР

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама