Обстановката в цялата страна е усложнена

10:13, 26 фев 18 25 1329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спряха движението на камиони над 12 тона от 5-ти до 10-ти км в посока Перник на магистрала "Люлин" поради обилен снеговалеж, силен вятър и навявания, съобщиха от АПИ.

ХАСКОВО
Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Хасково са проходими при зимни условия, няма проблемни или затворени участъци, съобщиха от Областното пътно управление. Оттам допълниха, че сняг вали навсякъде, като в покривката в общините Тополовград и Ивайловград достига 10 сантиметра. Температурите са около -4 градуса. Цялата налична техника - между 80 и 90 машини, е мобилизирана и работи, допълниха дежурните в службата. Магистрала "Марица" се обработва със сол.

СМОЛЯН
Товарните автомобили над 12 тона да бъдат без ремаркета и полуремаркета по пътищата в цялата област Смолян. Това ограничение за движението е въведено днес заради продължаващия снеговалеж, информират от Областното пътно управление. От Областната администрация е създадена организация за действие, съобразявайки се с прогнозите за обилен сняг в Смолянско.

Предупредени са кметовете и общинските кризисни щабове да бъде проверена готовността на пътно-поддържащата техника, както и готовността за подсигуряване на населението с продукти от първа необходимост, информират от Областната администрация. Дадени са указания към ЕВН и ВиК да имат готовност аварийните екипи да реагират при необходимост. В готовност за мобилизация са и доброволческите формирования.

Областният кризисен щаб предупреждава всички граждани да бъдат изключително внимателни, а шофьорите да отложат пътуването си, ако не е спешно. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция", напомнят от Областния кризисен щаб. 

ПЛЕВЕН
Рано тази сутрин е затворен за движение на тежкотоварни автомобили главният път на територията на област Плевен Бяла-Ботевград. Това съобщи говорителят на полицията в Плевен Мариана Цветкова. Причините са снеговалеж, силен вятър и навявания на пътя. 

КЮСТЕНДИЛ
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия в Кюстендилска област. Няма ограничения за движението на моторно-превозни средства, казаха от Областното пътно управление. Трийсет и една машини работят по пътищата в областта за почистването и опесъчаването им. Снежната покривка в Кюстендил е около 20 см. Температурата е около минус 4 градуса за Кюстендил и минус 6 - за Дупница.

Нормална е обстановката в района на Кюстендилска община, въпреки обилния снеговалеж. Навсякъде, по приоритет, се почистват пътищата. Няма сигнали за бедстващи хора във високопланинските райони, няма и сигнали за проблеми по пътищата, каза Ивайло Чалъков, експерт "Отбранителна мобилизационна подготовка" към Община Кюстендил. 

СИЛИСТРА
Ограничено e движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя от Силистра за Русе заради силен снеговалеж, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра. Видимостта е ограничена - до 300 метра. Настилките са заснежени. Работят 35 почистващи и опесъчаващи машини. Няма данни за селища без ток и вода.

ТЪРГОВИЩЕ
В област Търговище пътищата са проходими при зимни условия, има участъци с навявания. Снеговалежът над региона продължава, образувалата се снежна покривка е от 10 до 15 см, съобщи за БТА дежурният в Областно пътно управление в Търговище.

В областта няма затворени за движение пътни участъци. Пътните настилки са почистени, но заснежени. По откритите места има навявания. На терен са повече от 59 машини, като при необходимост има готовност да бъдат пуснати в действие и други. Видимостта в региона е добра, намалена е заради снеговалежа. 

МОНТАНА
Всички пътища в Монтанско са почистени, опесъчени и проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. От снощи до сега на различните места в региона е паднал обилен сняг - от 20 до 40 сантиметра. Температурите са от минус 6 до минус 12 градуса. Снеговалежът продължава и е възможно в близките часове да има затваряне на пътища за тяхното почистване, уточниха от пътното управление.

В старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София, е забранено преминаването на автомобили с тегло над 12 тона. За сега леки автомобили преминават през прохода, уточниха от управлението. 

РАЗГРАД
По данни на дежурния в Областния съвет за сигурност към 6,00 ч. тази сутрин в цялата Област Разград има снеговалежи и вятър, но това не е довело до усложнена зимна обстановка, съобщиха от областната администрация. Най-много сняг е натрупал в община Кубрат - 20 см. В Завет снежната покривка е 15 см, в Исперих е между 10 и 12 см, в Лозница и Самуил по 10 см, но има и снегонавявания.

В Разград и Цар Калоян снегът също е 10 см. Скоростта на североизточния вятър е 10, 2 м/сек., а средната температура е 13 градуса. Без община Лозница снегопочистващи машини са излезли да почистват пътищата във всички останали общини, посочват от областната администрация. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама