МОСВ: Няма опасност от наводнения

16:15, 08 мар 18 25 2288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опасност от наводнения няма, сочи анализ на състоянието на наблюдаваните от Министерството на околната среда и водите комплексни и значими язовири, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
 
Регистрираното преливане на язовир "Тича" в момента е 2 м3/сек. Притокът към язовира за последното денонощие е намалял, а преливните количества към момента не представляват опасност за населението и инфраструктурата по поречието на реката след язовирната стена. Изпусканите през основните изпускатели количества, както и тези, преливащи през преливните съоръжения, не създават потенциално опасни ситуации за населението. Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена, информират от МОСВ.

Отговорните институции са предприели превантивни действия и са създали организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения поради възникналата хидрометеорологична обстановка в страната, вследствие обилния снеговалеж, покачването на температурите и снеготопенето.
 
Комплексните и значими язовири са 53. Сумата от наличните в тях завирени обеми към днешна дата е 4806,5 млн. м3 и представлява 74,1 процента от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва: питейно-битово водоснабдяване - 88,5 на сто от общия им обем, напояване - 60,5 на сто от общия им обем и енергетика - 81,5 на сто от общия им обем.
 
МОСВ дава и информация за наличните завирени обеми в язовирите с трансгранично влияние: Каскада "Арда": язовир "Кърджали" - 477,611 млн. м3, което е 96,1 на сто от общия му обем, язовир "Студен кладенец" - 352,902 млн. м3, което е 91,0 на сто от общия му обем, язовир "Ивайловград" - 120,531 млн. м3, което е 76,9 на сто от общия му обем. В каскада "Горна Тунджа": язовир "Копринка" - 61,739 млн. м3, което е 43,4 на сто от общия му обем, язовир "Жребчево" - 176,716 млн. м3, което е 44,2 на сто от общия му обем.

Със запълване над 90% към 8 март са комплексните и значими язовири- "Йовковци", "Среченска бара", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Ахелой", "Мандра", "Въча", "Кричим", "Боровица", "Кърджали", "Студен кладенец", "Розов кладенец" и "Пчелина".
 
Чрез месечен график са предписани определени обеми на 21 язовира, които да не се надвишават, с цел плавно и контролирано изпускане на водни маси за осигуряване на свободен обем в тях.
 
Експлоатационните дружества са предприели мерки за изпълнение на условията, поставени в графика. Намаляването на обема се извършва чрез увеличена работа на ВЕЦ и/или контролирано изпускане през основен изпускател, като предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, ще бъде гарантирано водоснабдяването.

За осигуряване на свободен обем контролирано се изпускат язовирите: "Йовковци", "Ястребино", "Бели Лом", "Тича", "Съединение", "Георги Трайков", "Порой", "Ахелой", "Ясна поляна", "Малко Шарково" и "Тракиец". През преливните съоръжения преливат язовирите: "Йовковци", "Камчия", "Ясна поляна", "Боровица", "Тича" и "Пчелина".
 
При язовирите "Боровица" и "Пчелина", преливните количества и притока за последното денонощие се запазват в границите на тези от предишното денонощие, като не са регистрирани проблеми при преливането.
 
Притокът към язовирите "Ясна поляна" и "Йовковци" намалява. При язовир "Камчия" се регистрира покачване на притока и преливното водно количество. Преливането на язовира към момента не създава предпоставки за вредно въздействие на водите.
 
Коритото на реката след язовирната стена е с осигурена проводимост, като язовир "Георги Трайков" разполага със свободен обем и се изпуска към момента контролирано, с цел поемане на количествата от язовир "Камчия", допълват от МОСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама