Застой на износа на пшеница, ечемик и рапица през варненския порт

16:00, 17 мар 18 25 1005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През варненското пристанище не са изнасяни пшеница, ечемик и рапица през последната седмица. От началото на пазарната 2017/18 година до момента, износът на пшеница през порта намалява с 0,7% на годишна база до 1,5 млн. тона, а на рапица – с 38,3% до 133,6 хил. тона. Значително по-добри са резултатите при експорта на ечемик, който надхвърля над шест пъти резултатите от миналата година по същото време. Това сочат данни на оперативния анализ на земеделското министерство.

От началото на пазарната година до сега през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, са изнесени 19,7 хил. тона пшеница, което е с близо 24% по-малко спрямо същия период на предходната година. Експорт на ечемик и рапица все още не е регистриран.

От началото на септември миналата година до 4-и март 2018 г. изнесените през варненското пристанище царевица и слънчоглед изпреварват миналогодишния експорт съответно със
72,9% и над два пъти. За миналата седмица обаче износ не е отчетен за нито една от двете култури.

До този момент няма износ на царевица и слънчоглед – реколта `2017 от пристанището в Бургас.

Внос на зърнени и маслодайни култури не е регистриран през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас от началото на настоящата 2017/18 пазарна година до 4-и март 2018 година.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама