Служители на здравните инспекции ще протестират срещу ниските заплати в сектора

08:50, 15 мар 18 25 1274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Деня на здравния инспектор служители на здравните инспекции в страната ще протестират срещу ниските заплати и подобряването на условията на труд в сектора. В последния момент вчера те получиха обещаното от Министерството на здравеопазването 17% увеличение на заплатите, но въпреки това протести ще има.

Организацията на мирния протест вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа” Дияна Йорданова. ""Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата", добави тя пред БНР. 

Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, допълни Дияна Йорданова.

От синдикалната организация в РЗИ-Благоевград обявиха, че запазват протестната си готовност. "От етични съображения решихме малко да променим формата на протеста, като оставаме в протестна готовност", декларира Валентина Георгиева, председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ в Благоевград пред БНР. Служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест". 

"Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас "прослужено време", което ние не считаме за увеличение", коментира Валентина Георгиева и посочи, че например в РЗИ-Плевен специалист бакалавър получава 510 лева, а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата. "Далеч  сме от мисълта, че тези 17% ще повишат нашето жизнено равнище, но ние приемаме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя", добави тя.

Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава.

Районната здравна инспекция в Пазарджик ще се включи в протестите на здравните инспектори. Протестът ще бъде през сградата на здравната инспекция по време на обедната почивка, съобщи Вили Славова от РЗИ-Пазарджик.

"Ще бъдем пред сградата на РЗИ-Пазарджик, защото, извинявайте, ама 15-17% са нищо. Освен това защо сега? Защо не беше факт от 1 януари? Значи протестните действия са затова, че нашата професия се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в същото време да чуваш, че сме "търтеи", цитирам думите на д-р Москов. Това е обидно", изтъкна Славова.

80% от служителите и инспекторите на Регионалната здравна инспекция в Търговище се подписаха в декларация в подкрепа на  своите колеги от цялата страна за подобряване условията на труд и повишаване на трудовите възнаграждения. Към протеста ще се присъединят и служителите на РЗИ-Шумен.

От 68-те души в шуменската инспекция около 20 вземат заплати, близки до минималната. Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа, оплакват се инспекторите.  Протестът на шуменските служители ще бъде символичен. Той ще се проведе през обедната им почивка. 

Мирен протест на открито  ще направят служители на Регионална здравна инспекция - Силистра, заради несправедливо заплащане на труда. Предстои мирен протест и в Русе. От 12 ч. служителите в Регионалната здравна инспекция на ул. „Придунавски”68 ще използват обедната си почивка, за да излязат и да изкажат своите искания и притеснения относно заплащането. В протестните действия ще се включат всички служители от четирите бази на инспекцията в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама