Здравни инспектори протестираха заради ниското заплащане

15:00, 15 мар 18 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На професионалния си празник служителите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в много градове на страната излязоха на протест. Недоволството на здравните инспектори е заради ниските възнаграждения, които не са променяни близо 10 години, предава БНР.

Въпреки решението на здравното министерство за увеличение на заплатите със средно 18%, служителите в РЗИ-Добрич излязоха на своя мирен протест. Така те изразиха недоволството си от неуважителното и недостойното, по техните думи, заплащане.

Председателят на синдикалната организация на служителите към медицинската федерация при КТ "Подкрепа" Дияна Йорданова показа фишовете от месечни заплати на свои колеги, които са на ниво минимална работна заплата за страната или с десетина лева повече, с което опроверга твърдението на Министерството на здравеопазването, че в сектора подобно заплащане няма. 

Тя изрази и притеснението си как тези 18% увеличение ще бъдат разпределени и допълни, че, когато парите се разпределят по правилата на наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, точно хората с най-ниски заплати получават най-малко увеличение. Наболял остава и проблемът с масовото напускане на квалифицирани кадри и все по-голямата натовареност на останалите. В Добрич на терен работят 20 служители за цялата област, а обектите непрекъснато се увеличават.

Според протестиращите повечето служители ще бъдат ощетени заради атестацията, въведена във ведомството и това ще повлияе негативно на увеличението на заплатите им. 

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоянов не отрече, че възнагражденията в сектора като цяло са ниски и това  е сериозен проблем. „Специалисти лекари, фармацевти, химици, физици, даже в момента има доста хора в пенсионна възраст, лекари, които работят. Ако не работят те, трябва да закрием дирекциите и отделите“, каза той.

И в Габрово здравните инспектори протестираха. От девет години заплатите не са повишавани, а повече от половината служители в габровската структура получават минималното възнаграждение за страната. Част от заетите са пенсионери, защото липсвали кадри.

„Санитарката взима 510 лева заплата, аз взимам, с 38 години стаж - 530 лв. - лаборант, единственият в областта, паразитологичен лаборант и няма надежда да се появи друг“, жалва се протестиращ.

Средното увеличение от 18%, за което от МЗ съобщиха, не означава 18 на сто към заплатата на всеки инспектор, посочва председателят на Синдиката "Подкрепа" Лена Луканова: „Прах в очите на хората“.

Ако хората не са удовлетворени от увеличението на заплатите им, което ще стане ясно в края на месеца, протестите ще бъдат подновени на 10 април, след Великден, пред Министерството на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха, че заплатите в РЗИ не са повишавани от 2011 г. Сегашният екип на здравния министър е първият, който с решение в бюджета за тази година предприема стъпки за увеличение на заплащането. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама