Паднали дървета след бурния вятър и наводнения след проливния дъжд (СНИМКИ)

20:59, 18 мар 18 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изкоренени дървета, смачкани автомобили и наводнени сгради - това са последствията от силния вятър и проливния дъжд в София. По данни на МВР през изминалото денонощие пожарникари и спасители са участвали общо в 104 операции, основно свързани със закъсали автомобили, отнесени от вятъра предмети и отводняване.

Дъждът активизира свлачище на магистрала "Люлин". Земната маса се е свлякла върху аварийната лента в посока София, в участъка на третия тунел. Преминаването се извършва само в едното платно, съобщава БНТ.

В София продължава разчистването на паднали дървета, огради, билбородове и ламарини. Аварийните екипи са работили денонощно. "В момента ситуацията в Столичната община е напълно нормална. В момента имаме 5 екипа, които работят и отстраняват сигнали от през нощта за паднали дървета около сгради, имаме два сигнала, при които обезопасяваме част от тераса и конструкции", съобщи Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община: .

Пострадалите от паднали дървета автомобили и имат каско ще бъдат обезщетени. Гражданите имат право да търсят своите права и по съдебен път, тъй като отговорността за състоянието на дърветата е на Столичната община.

Заради изсипалия се дъжд екипите наблюдават нивата на реките и язовирите на територията на общината. Към момента няма опасност от преливане. Застудяването продължава и в следващите дни. Има опасност от образуване на поледици. 

От трите електроразпределителни дружества отчитат, че няма повишаване на аварийността. Тази сутрин без ток останаха 5 населени места в област Пазарджик. След намеса на аварийните екипи проблемът е отстранен.

Ураганен вятър със скорост над 160 км в час премина тази нощ над Враца и нанесе множество щети. Най-големи са пораженията в квартал Кулата, където има десетки сгради с изпочупени керемиди, а три къщи са останали без покрив. В квартала през целия ден нямаше ток заради пречупени стълбове и скъсани жици. Във Враца и в околните села има потрошени коли, върху които са падали клони и дървета.

Цял ден екипи на пожарната и електроснабдителното дружество отстраняваха нанесените щети по инфраструктурата. Комисия от общината описа нанесените щети. Хората пък веднага започнаха да подменят счупените и отнесени керемиди. От утре ще започне и подмяната на прекършените електрически стълбове.

Най-сериозно към момента е повишението на река Струма при Перник със 78 см, река Искър при Нови Искър с 68 сантиметра и река Банкя, която е повишила нивото си с 40 сантиметра. За момента няма повод за притеснение. Няма опасност и от преливане.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама