Институции и фирми в Разград отчитат замърсяването на въздуха

14:30, 23 май 18 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трета година жители на няколко разградски квартала алармират за неприятни миризми нощем. Замерванията с мобилни станции засичат наднормени стойности на сероводород в атмосферния въздух, но няма категоричен отговор кой е причинителят на замърсяването, съобщи БНР. 

"Мирише, особено когато времето се стопли. В ранните часове най-силно се усеща. Неприятна, дразнеща, остра миризма", разказват жители на Разград. 

"След 6.00 часа утихва, но в ранните часове е много тежка", "Когато пада налягането и духа западният вятър, се усеща най-много", споделят разградчани, които имат и своя версия за източника на миризмата: 

"Тихомълком всички си говорят и знаят коя е причината за неприятната миризма". 

Най-много жалби в Общината срещу мръсния въздух през миналата година са дошли от квартал "Лудогорие". Преди година хората се вдигнали и на протест. Към днешна дата областният управител Гюнай Хюсмен обясни, че три от големите фирми в града са поели ангажимент да финансират с по 5 хиляди лева система за мониторинг на въздуха, което, по думите му, е прецедент за страната. Основното финансиране обаче трябва да дойде от Общината. 

Резултатите от отчитането на сероводород, амоняк и фини прахови частици ще се обявяват в интернет и на табло в центъра на града, а системата ще гарантира постоянно наблюдение на качеството на въздуха, допълни Хюсмен. 

Според Стоян Димитров, който е председател на Общинския съвет, когато новата система заработи, ще е възможно по-ясно и точно да бъдат определени източниците на замърсяването, а когато се регистрират нарушения, ще има по-широк набор от доказателства, които биха могли да бъдат ползвани от компетентните да налагат санкции органи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама