Представиха над 50 сорта пшеница и ечемик в Разградско

17:55, 13 юни 18 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 50 сорта пшеница и ечемик - българска и чуждестранна селекция, бяха представени в лознишкото село Крояч. За 22-ра поредна година там се проведе Денят на пшеницата. Присъстваха представители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, представители на фирми, на община Лозница и областната дирекция "Земеделие" в Разград, предаде БНР.

Българските сортове пшеница са предпочитани заради продуктивността си и по-доброто си качество. Това заяви проф. Иван Панайотов - селекционер от близо 50 години. Той е автор на част от сортовете на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево:

"Годни за производство на хляб. Не с добавки на химикали, избелители, набухватели и т.н., които имат много отрицателно влияние върху човешкия организъм и изобщо върху организмите. Но си заслужава да се използват само те за хлебопроизводство. Но е налице липса на държавна политика, особено в Министерство на земеделието. Никакво внимание и никакъв контрол не се осъществява на храни и т.н. Вземат си големите заплати и толкова, нищо не ги интересува."

Зърнопроизводители от община Кайнарджа сред първите започнаха жътвата на ечемика в Силистренско, съобщиха от Общината. С добив от 500 килограма от декар започна да жъне една от фирмите, която обработва над 15 000 декара земя и отглежда около 5000 декара есенници. 

В Силистренско през тази година са засети повече от 459 000 декара пшеница и над 45 000 декара ечемик. През миналата година средният добив от пшеницата бе 613 килограма от декар, а от ечемика – 547 килограма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама