Панаир на киселото мляко отваря врати в Разград

09:10, 23 юли 18 / Култура 25 1572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 23 до 25 юли се провежда тазгодишното издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти в Разград. 

В дните на панаира от 8 ч. до 22 ч. в центъра на Разград ще има базар на занаятите. 70 майстори занаятчии ще представят 22 категории занаяти и приложни изкуства. В девет шатри ще се предлагат кисело мляко, заквасено по домашна технология, домашно приготвени баници и тестени изделия, кашкавал и сирене от частни ферми в селата Гецово, Балкански, Дряновец, Осенец, Побит камък.

Гостуващите танцови групи ще са от Коста Рика, Филипини, Беларус, Мексико и Черна гора. Българският фолклор ще бъде представен от детския танцов ансамбъл „Лудогорче” при Капанския ансамбъл, детския танцов състав „Капанче” и средношколската танцова формация при НЧ „Напредък”. Всяка фестивална вечер от 19,30 ч. ще има дефиле на участниците от Общинския културен център до площад „Момина чешма“. 

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти 2018 ще бъде на 23 юли в 20.30 часа на открита сцена на площад „Момина чешма. Първият концерт ще е на Коста Рика и Филипини.

През втория фестивален ден в Етнографски музей квартал „Вароша” ще се проведе конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с кисело мляко, конкурсът започва от 9.00 часа. 

Друго събитие отново в Етнографския музей е Детска работилница „Първи стъпки в занаята“. Детските занимания ще са сутринта от 10.00 до 12.00 часа и следобед от 15.00 до 17.00 часа. В 10.00 часа в двора на музея ще бъде поднесена богата фолклорна програма.

От 17.30 часа на 24 юли на площад „Независимост“ през ОКЦ ще бъде представена местната етнографска група „Капанци“ с „Колелото на живота“.

В 18.30 на същия площад ще се проведе и забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“ с отбори от гостуващите танцови състави и тим от Националния фенклуб ”Лудогорец”.

След дефилето концерт на сцената на площад „Момина чешма“ ще имат гостите от Беларус, Мексико и Черна гора.

На 25 юли от 10:00 ч. в Художествена галерия  „Проф. Илия Петров” ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивал на млякото и традициите“.

От 17:30 ч. на площад „Независимост” пред Общински културен център ще се проведе конкурс „Кралица и Крал на Панаира и Фестивала”. Те ще поведат последното дефиле на гостуващите групи до финалния концерт на сцената на площад „Момина чешма“, след който ще бъде закрито събитието с празнични илюминации.

Всички концерти при дъждовно време ще се преместят в залата на Общински културен център, уточняват от пресцентъра на община Разград.

Гости от побратимени градове на Разград ще има тази година от Румъния – Слобозия и Кълъраш, като се очаква кметът на Кълъраш да е част от едната делегация.

Със съдействието на Национална телевизия КИС-13 Русе вечерните концерти ще се излъчват пряко по техния телевизионен канал и в интернет на страницата на Община Разград www.razgrad.bg, информират още от пресцентъра на местната управа.

И тази година представители на Японската телевизия ще отразяват форума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама