Масово ловците отказват да се включват в груповия лов на диви свине

11:40, 23 юли 18 25 2756 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват от законовите промени, с които се разреши груповият лов на диви свине извън предвидения досега срок. Това заяви председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев относно приетите от депутатите промени в Закона за лова пред БНР.
     
Намаляването на популацията на глиганите е един от начините за справяне с африканската чума по свинете. Василев подчерта, че ловците няма да бойкотират усилията на държавата за справяне със заболяването, но самият подход за групово ловуване няма да бъде подкрепен от хората. Васил Василев смята, че ще търпят обвинения в тази насока.

„Съзирам опити за прехвърляне на отговорността от страна на институциите, които са отговорни. Няма да има никаква ефективност от гледна точка на този лов. Пречката, която съществува и към момента за индивидуалното ловуване, е една ограничителна мярка, заложена в правилника за прилагане на закона, която казва, че задължително ловът се извършва в присъствието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай, че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава само с това да придружава ловци, това означава, че пак не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват индивидуално. Необходима е промяна в този правилник, която би могла в рамките на 1-2 седмици би могла да мине през МС и да бъде приета“, коментира още той.  

Според него обаче начинът, по който трябва да се случи намаляването на дивата свиня, трябва да бъде избран много внимателно. 

„В момента в горските територии, които са ловно-стопански райони, където ние ловуваме, има изключително намалена видимост – от гъстата листна маса, не се вижда надалеч. В същото време има много хора, които извършват някаква дейност на територията на горските масиви. Това създава риск за здравето и живота на хората, които участват в лова, но и за случайно присъстващи. Чух аргументи, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на собствен риск. От друга гледна точка в момента провеждането на групов лов с използване на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите видове дивеч. Тук говорим за три пъти групово ловуване в рамките на една седмица, което е изключително много“, отбеляза още Васил Василев.

Тази промяна е направена, без да се вземе мнението на специалистите, подчерта той и обясни: „До настоящия момент нашата организация не е включена официално в нито един оперативен щаб, който трябва да обсъжда, да взима мерки, да действа за превенция и недопускане навлизането на африканската чума на територията на страната. От нас се очаква да изпълняваме някакви разпореждания, без по никакъв начин да се допитат отговорните държавни институции до това дали от практическа гледна точка са изпълними мерките, които те изискват от нас“.

Според Василев при навлизане на заразата в България, ще наблюдаваме десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, подчерта той и добави мнението си, че те могат да достигнат 1,5-2 млрд. лв. щати, които ще бъдат в сектор "Свиневъдство".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама