Филмът „Добрич – градът на помирението“ вече има световна премиера

06:05, 05 фев 17 25 882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Филмът „Добрич – градът на помирението“, заснет от Степан Поляков по поръчка на Община град Добрич в партньорство с Продуцентска къща Файв Стар Медия през 2012 г., беше представен в интернет каналите за документално кино documentarybg.com и  documentarybg youtube, които се ползват с огромен интерес по всички континенти.

Община Добрич припомня, че озвученият изцяло на английски филм, с български субтитри е няколкократно излъчван по БНТ и БНТ Свят и е предоставен за излъчване и на телевизията за българите в САЩ - BG7TV, която е качена на най-големия кабелен и интернет оператор в Щатите – „Кейбълкаст“.

Филмът бе създаден като част от поредицата „Световните градове на България“ и е първият художествено-документален филм за Добрич и региона, който представя историческата съдба на Добруджа от най-древни времена до съвременността.

В представянето на филма се посочва, че „Цивилизацията в Добрич или областта Добруджа се заражда преди около седем хиляди години. Точно тогава климатът на Земята се затопля с около 5 градуса и настъпват значителни природни промени. През Босфора нахлуват огромни маси океанска вода от топящите се ледници. Тогава сладководното и под морското равнище езеро се превръща в Черно море. Но то за кратко време залива над 100 000 кв. м. от площта, която населяват жителите по тези места. Те вече са напълно организирано общество и драматичното събитие остава в паметта на оцелелите и потомството им. Вероятно точно от там и точно тогава започва митът за Библейския потоп. По същото време народите в Месопотамия вече строят жилищата си от глина, а египтяните се научават да развъждат добитък вместо да ловуват за храна. Пирамидите все още не са построени. В Добруджа е малко по-различно. Наред със земеделието, жителите там вече обработват злато. Най-старото обработвано злато в света. Оттук започва и историята на град Добрич.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама