Сграда като море строят в Бургас, прокуратурата я проверява

09:40, 05 фев 17 25 801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строеж на модерна сграда, чиито етажи наподобяват морски вълни, започна в Бургас. Тя ще бъде изградена в к-с „Лазур”, а амбицията на инвеститорите е да докажат, че у нас съществува добрият пример за социално отговорно ново строителство с грижа към околната среда в България.

Умно и красиво интегрирана в общата среда, в хармония едновременно с града и природата, сградата ще има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива на разгърната площ от 23 970 м2. Етажите наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата, която носи подписа на бургаския архитект Димитър Шаренков, е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

Инвеститорът обещава да вложи и над 1 млн. лева за инфраструктурата в района на сградата. Ще се изградят над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи, достъпни за всички жители на съседните блокове. Освен това, след координация с Община Бургас, строителят ще финансира изграждането на две нови улици, които ще улеснят трафика в квартала.



Строителният проект е съобразен с всички нормативни изисквания, като още при архитектурното планиране двете тела на сградата са разположени така, че да не пречат на гледката на съседите. Инвеститорът не е правил и никакви компромиси в избора на техника, като се използват най-модерните немски машини и технологии, които са щадящи по отношение на шум. Ще се спазват и всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка, а през лятото строителните работи ще бъдат временно преустановени.

Със свободен достъп за всички бургазлии ще бъдат и станциите за зареждане на електромобили в бъдещия надземния паркинг. В същото време ще бъде осигурена и инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа в подземния гараж. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги. Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южните покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в „Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали - тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

Новата сграда по план трябва да бъде завършена в срок от 24 месеца.



Строежът на тази „зелена“ сграда обаче не се приема позитивно от всички. Живеещите в района се обявиха против инвестиционните намерения на фирмата още преди две години. Те създадоха и сдружение „Инициатива Бургас“, с което се борят за презастрояването на града. Притежателите на апартаменти в съседните блокове казват, че има нарушаване на процедурата по реституиране на земите на собствениците в района от страна на Общината. От своя страна наследниците продават терена на инвеститора и така се стига до реализацията на проекта. Недоволстващите са подали жалба в съда срещу строежа с искане той да бъде спрян.

Окръжната прокуратура в Бургас вече е наредила проверка дали строителните разрешителни за сградата са законни. Проверките трябва да се извършат от РДНСК и РИОСВ. Ако се констатират нарушения, строителната инспекция и екоинспекцията трябва незабавно да се заемат с тяхното преустановяване. Според прокуратурата има нередности при „преместването“ на възстановените на наследниците имоти, на част от които сега се строи. Образувано е и досъдебно производство за длъжностно престъпление. Проверката трябва да приключи до средата на февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама