Тръмп: "Ще работим с Киев и Москва за възстановяване на мира"

11:08, 05 фев 17 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на украинския си колега Петро Порошенко, че ще работи с Киев и Москва, за да се опита да сложи край на кръвопролитията в страната. Двамата лидери проведоха телефонен разговор снощи по повод ескалиращото напрежение.

Обаждането успокои украинците покрай стремежа на Тръмп да изгради приятелство с руския президент Владимир Путин. "Ние ще работим с Украйна и Русия, както и всички други заинтересовани страни, за да помогнем на възстановяването на мира по границата", заяви американският държавен главар, предаде БГНЕС.

 

Порошенко от своя страна изрази дълбока тревога за насилието в страната си и влошаването на хуманитарната ситуация. Той добави, че двамата президенти са заявили подкрепа помежду си в „тонизиращия диалог с новата администрация на САЩ". „Особено внимание бе отделено на регулирането на ситуацията в Донбас и постигането на мир по политически и дипломатически път. Страните изразиха дълбока загриженост от ескалацията на напрежението и влошаване на хуманитарната обстановка, най-вече в района на Авдеевка. Лидерите отбелязаха необходимостта от пълно прекратяване на огъня“, става ясно от съобщение на Белия дом.

 

Новите размирици започнаха от украинската страна, която още от декември в нарушение на Минските договорености засили обстрелите срещу бунтовническите райони, а в края на миналия месец предприе и сухопътна офанзива с цел да завземат нови територии. Сделката в Минск бе подписана през февруари 2015 г. и бе стъпка за решението на един от най-кървавите конфликти в Европа след 1990 г. Посланикът на ООН във Вашингтон Ники Хейли в четвъртък осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна. Разговорите следват телефонния разговор между Тръмп с Путин на 28 януари, който бе описан като доста конструктивен. /АФП  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама