Найден Зеленогорски: ДСБ подкрепиха ГЕРБ за членството им в ЕНП

11:09, 05 фев 17 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДСБ подкрепи членството на ГЕРБ в ЕНП. И ако сега те поставят въпроси къде в политическото пространство е партията на Бойко Борисов – ляво, дясно-център - е логично да попитаме защо не реагираха, когато гласуваха преди години за включването на ГЕРБ в Европейската народна партия? Това посочва председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в интервю за „Епицентър”.

Очевидно е, че очаст от бившите ни колеги в РБ не прецениха добре ситуацията и измениха на рефлекса за единство, включително и чрез залитане към либерализъм. В Реформаторския блок сме сигурни, че ще бъдем част от следващия парламент, но бихме искали да бъдем по-голяма група, т.е. повече десни хора с консервативни убеждения да получат представителство. 

Със сигурност РБ ще се явим на изборите в по-разширен формат от сегашния. Ще има и други политически сили, които ще се прибавят към нас. Имаме около 30 кмета, близо 500 общински съветници, много силни организации в големите градове. Изборите в България са си война и трябва да имаш войници, каквито има РБ, казва още Зеленогорски.

В новите две формации  в дясно има по един бивш министър на ГЕРБ, а техни представители са заемали високи позиции по време на току-що миналото управлението. В тези проекти има и бивши депутати от парламентарната група на РБ, чиито законопроекти се приемаха именно с гласовете на ГЕРБ, независимо, че тези хора се обявиха за "опозиция", припомня фактите Зеленогорски.

Пред последните 2 години от РБ бяхме и коректив на коалиционното правителство, и опонент – понякога имахме общи решения, които бяха консенсусни в рамките на ЕНП и на партньорството ни с Патриотичния фронт, но понякога имахме и големи разминавания, дори остри конфликти с ГЕРБ, казва Зеленогорски.

По думите му  групата на РБ е била една от най-успешните в парламента с внесени над 90 самостоятелни законопроекта и 140 с други политически сили. Делегатите оцениха участието ни в управлението като успешно, казва още той.

Така или иначе най-нормално е да търсим партьнорства в рамките на европейското политическо семейство. С кого да си партнираме – с БСП и ДПС ли? Естествено, че не с тях, категоричен е Зеленогорски.

За нас ултралиберализмът, който се налага чрез другите проекти, не е доброто решение нито за България, нито за Европа. Необходимо е да се върнем към ценности, които са съхранили, нас българите, през годините: консерватизъм и патриотично мислене.

Ние сме част от ЕС и от НАТО. Нашата национална идентичност, традиции и култура обаче, трябва ясно да личат в Европейския съюз и ние да подкрепяме решения, които ще ни съхранят като нация, категоричен е той.

Зеленогорски подчертава, че в РБ правят ясно разграничаване на либералната ценностна система от консервативната и на Първия си конгрес миналата събота Реформаторският блок се е определил като носител на модерен консерватизъм, което е ценностно разделение с проектите, които обявиха своя път към либералните идеи и „предефиниране на центъра”. РБ, напротив - ще акцентира върху консервативния си профил, посочва Зеленогорски и добавя завой към по-патриотична визия за страната.

По думите му, това колебание на останалите спрямо консерватизма и залитане в либерализъм, както и фрагментирането в дясно може да доведе до лявоцентристско управление в България, което РБ отдавна посочва за опасно.

На въпрос какво е имал предвид, когато е казвал, че някой се опитва да разбие РБ, Зеленогорски отговаря, че е изложил тезата си в момента, когато ДСБ напусна. Само че разгромът не се получи, защото Реформаторският блок се оказа в добра кондиция.

Абсолютно убеден съм в успешното ни влизане в следващия парламент и ще ви дам пример с последните местни избори - никой не вярваше, а ние спечелихме изборите в 4 областни града, припомня още шефът на щаба на РБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама