Първата еко къща в Добрич ще е в зоопарка

14:28, 05 фев 17 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 60 души участваха в първата среща за учредяване на сдружение за създаване на градско еко селище в Добрич.

„Имаше много млади хора, но и възрастни, които знаят, че идеята си струва. Много бяха ентусиазирани, усмихнати и очаровани”, сподели Надежда Пампорова, която е сред инициаторите на идеята. Тя, заедно с Богдан Богдев, са представили платформата за изследване, разпространение и демонстрация на новото знание в сферата на човешкото съществуване, физическо и духовно, в условията на динамичните условия и промени в икономиката, науката, климата, и обществото.

Концепцията на еко селището предвижда то да е средище на иновативни събития, като семинари, фестивали, курсове, фермерски пазари, зелено училище и скаутски отряд.

Участвалите в срещата са били категорични, че проектът трябва бъде силно възпитателен.

Проектът предвижда изграждане на сгради изградени предимно от естествени материали, като те самите представляват обект на изучаване, демонстрация и обучение. В тях ще са използвани иновативни техники за хармонична среда и щадящо природата съществуване с високи стандарти на естетичност, енергоефективност и практичност. Всяка постройка ще има основна тема, като строителство, земеделие, здравословно хранене, образование, енергия, изкуства.



Първата такава къщичка ще е тази на водоплаващите птици в зоопарка в Добрич, обясни арх. Пампорова. Тепърва с Общината ще се уточняват и местата, където да бъдат и другите такива еко къщи. Идеята е те да не бъдат в обособен комплекс, а да са в зелени площи на различни места в града, като по този начин са максимално близо до обществото.

Кметът Йордан Йорданов вече е декларирал подкрепата си за идеята. Започнали са и конкретни разговори със зам.-кмета арх. Боян Коларов и главния озеленител Ивелина Радилова за разработването на обща зелена стратегия на града.

Следващата среща ще е идния вторник, когато ще се проведе учредителното събрание на сдружение, което, най-вероятно, ще се нарича „Еко Добруджа”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама