Ниската заплата е пречка за растежа на икономиката ни според КНСБ-Шумен

15:03, 05 фев 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Минималните доходи в страната водят до миграция. Много е важно в предстоящата предизборна кампания да чуем от политиците тяхното становище относно повишаването им. Всички партии и кандидати за народни представители трябва да имат идея за увеличаването на доходите. Това е основния проблем в нашата държава и трябва да бъде изведен на преден план“. Това заяви председателят на РС на КНСБ-Шумен Анета Денева.

От КНСБ призовават за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) на база икономически показатели, а не на Министерски решения без ясен критерий. В момента МРЗ е замразена, без основателни причини за това. Основното искане на КНСБ е ежегоден ръст на минималната заплата.

Факт е, че МРЗ на почти всички държави в региона е по-висока. Минималните заплащания на месец в евро са: Гърция- 586, Турция- 344, Румъния- 314, Сърбия- 245, Словения-742, Хърватска-380.

От 2012 година досега увеличението ѝ у нас е 55.5%. Въпреки това тя остава най-ниска в ЕС. В номинален размер спрямо Румъния изоставаме с 22%, а спрямо Люксембург девет пъти.

По данни от края на 2016 година МРЗ у нас е 44.6% спрямо средната за страната. Делът на наетите на брутна минимална заплата е 14.7%.

По препоръка на Международната организация на труда (МОТ), МРЗ трябва да е между 55 и 60% от средната заплата на всяка страна. Към края на 2016 средната заплата у нас е около 964 лв. В момента сме далеч от препоръките на МОТ и на ЕК.

„Твърдението на работодателите, че увеличението на МРЗ ще се отрази на заетостта в предприятията не е валидна. КНСБ провежда срещи с бизнеса и никой от работодателите дотук не се е оплакал от ръста на МРЗ. В повечето сектори се дават доста по-високи заплати от минималната“, заяви Денева.

Относно плоския данък от КНСБ-Шумен заявиха, че позицията им винаги е била срещу него. Синдикатът се бори за таван над който да има прогресивно подоходно облагане, както е навсякъде в Европа. Досега и левите и десните политици не са се вслушали в това. В същото време аргументи срещу плоския данък има достатъчно.

В съседна Румъния например в последните години данъците намаляват включително и ДДС. С намаляване на ДДС покупателната способност при съседите се е увеличила, което е съживило икономиката на страната. Разликата между доходите на бедни и богати в България се е увеличила значително в последните години, заявиха от КНСБ-Шумен. „В момента сивата икономика в България е с много висок процент, между 35 и 40%. Но причина за това не е МРЗ, а липса на контрол от компетентните органи и много други фактори. Една по-висока минимална заплата няма да повлияе значително върху сивата икономика у нас“ заключи Анета Денева.

.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама