Решено: Лидерът на БСП ще се избира само пряко

15:17, 05 фев 17 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на БСП вече ще се избира единствено и само чрез пряко гласуване, в което ще трябва да участват най-малко половината от членовете на партията. Предложението на Корнелия Нинова, е било подкрепено от 493 делегати на закритото заседание на 49-ия конгрес на БСП в НДК днес. "Против" са били само 86, а 37 са се въздържали, а всички останали за гласували "За".

 Според данни от последното преброяване в БСП членуват малко над 100 хил. души, което значи, че половината са поне 50 хил. човека. Досега уставът на партията предлагаше два варианта за избор на лидер - пряк и от делегати на конгреса, но засега в най-новата история на БСП не е прилаган първият.

Лидерите на партията са избирани от делегати на конгреса, които са около 800, като всеки от тях  представлява волята на 150-200 социалисти. Според поправките Корнелия Нинова, която на 8 май м.г. бе избрана от делегатите на конгреса, ще може да изкара цял мандат и след това да се яви на пряк избор.

В устава се запази правилото един социалист да има право на два последователни мандата от по 4 години като лидер на БСП. Ако стане министър-председател обаче, годините в изпълнителната власт няма да се броят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама