Разпитват нападателя от Лувъра

15:48, 05 фев 17 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френските следователи са започнали да разпитват задържания за нападението в Лувъра в Париж. Той обаче засега отказва да говори, предаде AFP.

Заподозреният, чиито биометрични данни свидетелстват, че това е 29- годишен египтянин, носещ името Абдала Ел-Хамами  бе прострелян в стомаха, след като в петък нападна с мачете френски войници в известния музей. Мъжът е неизвестен за френската полиция.

Източник от френските съдебни власти съобщи, че следователите са решили да го разпитат, след като неговото състояние се е подобрило. В момента той е под 96-часова стража в болничното заведение.

Припомняме, че на 3 февруари, петък около 9.50ч., младият мъж нахлу в подземния търговски комплекс на Лувъра в Париж. Носещ голям сак и по едно мачете във всяка ръка, извършителят се насочи към патрулиращите войници, крещейки “Аллах е велик". Нападна и рани един от тях в областта на главата. Мотивите за проявената агресия остават неизвестни, поясни прокурорът на Париж Франсоа Молин.

На 8 ноември 2016 г. Абдала получил едномесечна туристическа виза за Франция, издадена му от консулството на страната в Дубай. На 26 януари пристигнал в Париж с полет и предвидено връщане за 5 февруари. Нападателят наел луксозен апартамент в престижния 8-ми район на френската столица, за който платил 1700 евро за седмица. Два дни след това купил два броя мачете от оръжеен магазин на стойност 680 евро.

Бащата на нападателя заяви за Агенция "Франс Прес", че синът му е работил като търговски директор в Шарджа, Обединените арабски емирства (ОАЕ). Пътуването му в Париж било “по бизнес”. Според баща му е смятал да посети Лувъра, преди да отпътува обратно. 

След обиск на наетия от него апартамент в Париж, полицията откри 965 евро, два калъфа от мачете, паспорт с визи за Саудитска Арабия и Турция.

Макар, подбудите за престъплението да остават неизвестни, френските власти са категорични, че става въпрос за "нападение от терористичен характер".

Минути преди атаката в Лувъра Абдал Ел-Хамими публикувал в Тиутър следната публикация:

“В името на Аллах, за нашите братя в Сирия”, пише мъжът,  а минута по-късно, в друг туит, подкрепил групата на джихадистите от ДАЕШ.

Ел-Хамими не е проявавал признаци за радикализация, смята бащата на египтянина. Той потвърждава още, че няма новини от него от петък.

Всяка първа неделя на месеца, в периода от ноември до края на март, вратите на Лувъра са отворени за посетители, без входен билет.

Днес, когато това е възможно, служители отчитат значителен спад на туристи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама