Румънското правителство отмени корупционния закон

17:04, 05 фев 17 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънските власти отмениха скандалния корупционен закон, който предизвика най-големите протести в страната след падането на диктатора Николае Чаушеску в края на 1989 г., предадоха световните агенции.

Mинистър-председателят Сорин Гриндеану съобщи, че предизвикалият масови протести по цялата страна закон е бил премахнат. Той посочи, че не желае разкол в страната. Указът е отменен едва пет дни, след като бе приет от правителството.

Докато Гриндеану правеше изявлението по телевизията, събралите се в Букурещ протестиращи, които полицията сочи, че са над 170 хил. души, са скандирали: „Оставка!“

 

Постановлението, което бе обявено във вторник, щеше да декриминализира определени корупционни престъпления. То определяше като престъпление, наказуемо със затвор, само злоупотреба с над 200 000 румънски леи (44 000 евро). Протестите започнаха на 22 януари, а участниците им се опасяваха, че след промените в Наказателния кодекс и постановлението за амнистия на свобода ще излязат корумпирани политици, а също опасни престъпници. Правителството пък обясни своето решение с необходимостта да се разтоварят препълнените затвори. Днес се очаква да се проведе най-масовият протест в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама