Събориха бетонната стена в косовския град Митровица

18:03, 05 фев 17 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стената при моста над река Ибър в Косовска Митровица, която предизвика напрежение между Косово и Сърбия, бе разрушена днес, след като правителството на Косово и етническото сръбско малцинство се споразумяха за нейното премахване.

Стената бе разрушена в съответствие с договора, постигнат в нощта срещу събота между кмета на северната (сръбска) част на Митровица и косовския министър за градско планиране.

Макар, че полицейското присъствие бе засилено, два булдозера срутиха стената за около час, без да има инциденти от страна на гражданите.

Новата конструкция ще бъде поставена два метра по-навътре в пешеходната зона и изграждането й трябва да започне във вторник, на 7 февруари. Тя ще представлява мярка за сигурност, за да не може автомобили да влизат в пешеходната зона, предаде Танюг, цитирана от БТА. Ще бъде разрешен само достъп на коли на бърза помощ, полицията и пожарната. Събитието бе проследено от голям брой журналистически екипи. Близо до моста имаше засилени полицейски патрули, а войници на КейФОР бяха разположени на обичайния си пост.

Бариерата бе издигната миналия месец, за да защити една нова пешеходна зона в близост до моста, водещ към южната зона, където се намира повечето от етническото албанско население на града. Двуметровото здание, простиращо се на около 100 метра, предизвика голям гняв. Според анализаторите този ход е първото доказателство за затоплянето на отношенията между Белград и Прищина след седмици на обтегнати отношения.

 

"Това е един изключително добър знак, който показва, че двете страни могат да постигнат съгласие", заяви Наталия Апостолова, представител на ЕС в Косово. По време на войната през 1998-99 година загинаха 13 000 души, повечето от които етнически албанци. След нея Косово беше поставено под управлението на администрация на ООН. През 2008 г. бившата сръбска провинция обяви независимостта си, която не е призната от Белград.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама