До седмици се очаква споразумение за една каса на „Двореца” в Балчик

10:40, 06 фев 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата работи по споразумение за една каса на архитектурно парковия комплекс „Двореца” в Балчик. Това съобщиха за Topnovini.bg от ведомството, което чрез държавния културен институт „Културен център „Двореца” стопанисва сградите.

Отправихме въпрос към министерството, след като изтече срокът – 1 февруари, който Общинският съвет в Балчик даде, за да се прекрати практиката да се събира вход на две отделни каси – на ДКИ „КЦ „Двореца” и на „Ботаническата градина”.

Припомняме, че с декларацията, приета през ноември миналата година, местният парламент се обяви категорично против събирането на две входни такси на две отделни каси.

В нея съветниците изразяват "дълбоко безпокойство" от поведението на СУ"Св. Климент Охридски" и Министерството на културата, които стопанисват комплекс "Двореца и Ботаническа градина" и не могат да постигнат договореност на входа на комплекса, който е сред най-посещаваните обекти в страната, да функционира една обща каса. Мотивът - това води до крайно негативен отзвук и огорчение сред туристите. „Функционирането на двете каси предизвиква ежедневни скандали, за които ни информират търговци, развиващи дейност в непосредствена близост, и хотелиери. Недопустимо е след като Държавата и Общината изразходват огромни средства за имиджова реклама на България и община Балчик като дестинация за културен туризъм,  двете държавни учреждения да продължават с действията си да уронват престижа на община Балчик като туристически културен център”, се посочва в декларацията.

С нея съветниците поставиха срок проблемът да се реши до 1 февруари 2017 година. „При невъзможност да се вземе адекватно решение за осигуряване на безконфликтни туристически посещения, община Балчик е готова да стопанисва и управлява целия комплекс”, се казва в декларацията.

За това, че се работи по подписване на споразумение за една каса, потвърдиха в отговор до Topnovini.bg и от Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, който чрез Университетската ботаническа градина стопанисва земята в комплекса.

Оттам отговориха, че „много преди Общинският съвет на Балчик да приеме декларация Софийският университет и Министерството на културата са взели решение за изготвяне на споразумение, което да реши всички спорни въпроси”. От ВУЗ-а заявиха, че се надяват в близките седмици споразумението да бъде финализирано.

Припомнямe, че през пролетта на 2009 година заработи система, издаваща един общ билет, която обаче просъществува до есента на 2012 г. Кражба на елемент от нея бе причина тя да бъде спряна и да се върне реденето на две гишета. Оттогава досега споразумение не е подписано между Министерство на културата и Софийския университет, които управляват с правителствено решение обща територия – първите сградите в комплекса, а другите – земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама