АПИ: Тунелът ще бъде отворен, когато преминаването бъде обезопасено

11:57, 06 фев 17 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от АМ „Хемус“ остава затворена за движение заради инцидента в тунел „Ечемишка“. До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“ на автомагистралата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.Инж. Златев обясни, че преди да започне през септември м. г. ремонтът в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“, която е била в много по-лошо състояние от тази, в която вчера стана пътния инцидент е направен преглед на осветителите и електроинсталацията на тръбата. Едва след това движението е било пренасочено и организирано двупосочно в нея, като са подменени няколко осветителни тела и е прегледана конструкцията.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов е създадена работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конкрукции. Те ще направят допълнителен оглед на металната конструкция, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата, за да се предприемат необходимите действия.

„Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България“, заяви още инж. Златев.

В момента товарните автомобили са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен преминават през Искърското дефиле. Пътуващите от София за Варна преминават по АМ „Тракия” и през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България.

Въведената от 5 февруари 2017 г. временна организация на движението е: Забранява се движението на всички МПС по АМ „Хемус“ в участъка пътен възел „Витинска река“ - пътен възел „Правец“. Движението на леките автомобили в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ „Хемус“ до пътен възел „Витинска река“ - път I-1 до пътен възел „Правец“ - по АМ „Хемус“ до пътен възел „Коритна“ към I-3 (Русе) и I-4 (Варна).

Товарните автомобили се пропускат контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време препоръчваме да се ползва АМ „Тракия“ и през Прохода на Републиката и и „Ришки“ да се преминава в Северна България.Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София. Алтернативният маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен е: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама