Завършилите СМГ с рекорден прием в Оксфорд

12:13, 06 фев 17 25 2396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем дванайсетокласници от Софийската математическа гимназия (СМГ) вече са приети и ще се обучават от догодина в университета в Оксфорд.

Миналата година пък бройката е била още по-голяма - 11. Така те поставят рекорд като най-голямата група от едно училище влязла в престижния университет, предаде БНТ. 

Димитър и Виолета са двама от седемте възпитаници на СМГ, които вече са приети в Оксфорд. Димитър ще учи инженерни науки, а Виолета - математика. И двамата са сред учениците-олимпийци със златни медали.

"Гимназията получи грамота за училището, от което са влезли най-много хора в Оксфорд, което е изключително престижна награда", казва дванайсетокласникът Димитър Ружев. 

Той допълва, че от английските училища в Оксфорд влизат в най-добрия случай по 5-6 души. И той, и Виолета смятат, че голяма част от успеха им се дължи на гимназията. 

"Училището е много добро, учителите са страхотни, но до голяма степен и на самата мотивация на учениците- подготовки самостоятелно, допълнителни уроци и курсове в БАН", казва още Димитър. 

"На мен със сигурност ми е помогнало по простата причина, че учим много математика, по 9 часа на седмица", казва Виолета Найденова. 

"В близките 4-5 години имаме постоянно двуцифрен брой деца, приети в Оксфорд и дължи се преди всичко на доброто образование, което получават тук. Средното ни образование в СМГ е на световно ниво", казва директорът на СМГ, Антони Стоянов. 

Така в Оксфорд вече има сериозна група студенти, дошли от СМГ. Те учат предимно математика, инженерни и природни науки. 

В момента има 30-40 може би, които са си образували нещо като клубче на СМГ, казва още Антони Стоянов. 

Те ни разказват как е и ние се чувстваме по-сигурни, когато кандидатстваме, допълва Виолета Найденова. 

Възпитаниците на СМГ са впечатлили и Кеймбридж. Гимназията била посетена от делегация на престижния университет. 

"Те така изразиха желание, казаха че нашите ученици са между най-качествените в Кеймбридж и затова биха искали повече ученици от СМГ да ходят в Кеймридж", казва Антони Стоянов.

Затова СМГ става сертификационен център и учениците ѝ ще кандидатстват директно в Кеймбридж без фирма- посредник.

Директорът на училището споделя, че всички ученици, които отиват в топ- университетите не остават длъжни на България. През лятото идват и питат с какво могат да помогнат и често водят курсове. Като цяло от около 180 ученици, които завършват, една трета отиват да учат в чужбина. И още - тук няма ученик, който да не завършва висше образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама