Бургас почете Освобождението си от турско иго (снимки)

12:57, 06 фев 17 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко стотици граждани на Бургас почетоха 139-годишнината от Освобождението на града от турско иго на площад „Атанас Сиреков“, където се състоя традиционният за 6 февруари ритуал по издигане на българския национален флаг и флаговете на Европейския съюз и Общината. Представители на местното духовенство отслужиха молебен за благоденствието на свободен Бургас.



Строят от представителните роти на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили тази година беше приет от зам.-началника на Гарнизон Бургас капитан I ранг Велко Велков. Командирът на гарнизона флотилен адмирал Мален Чубенков за първи път от много години отсъстваше. Днес той решил да си даде почивка по случай рождения си ден.



И другите официални лица бяха в малоброен състав в сравнение с минали години. От партийните организации присъстваха предимно общински съветници и бивши депутати и кандидати отново за такива от ГЕРБ. И областният управител Вълчо Чолаков, и кметът Димитър Николов отсъстваха, като бяха изпратили свои заместници. По информация от Общината кметът не бил в града. От негово име беше пуснат писмен поздрав към бургазлии по повод Освобождението.



„За мен 6 февруари е ден за отдаване на почит към освободителите, но и към всички мои предшественици - кметове, защото всеки от тях има принос за развитието и въобще за съществуването на града. Бургас се гордее и с факта, че по време на Руско-турската война в опълчението участват близо 100 наши съграждани. Гледам с амбиция и надежда към бъдещето, но не забравям миналото. Ако ги нямаше събитията от 1878 г., нямаше да има нито България, нито Бургас щеше да е такъв, какъвто е днес“ - се казва в поздравителната депеша на Николов.



От площад „Атанас Сиреков“ присъстващите се насочиха към паметника на Руските освободители, където се състоя тържественият ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.



Празничната програма продължава в късния следобед. От 17.00 часа в Историческия музей ще бъде представена историческа експозиция и изложбата „Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…“. От 18.00 часа в Дома на писателя ще се представи рециталът „Свобода единствена“ с участието на бургаски поети.

















Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама