След проверка: Детето от семейния център в Търговище не е бито

13:12, 06 фев 17 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма упражнено насилие над детето от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТ), за което беше разпоредена проверка от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Детето е освидетелствано от съдебен лекар, който е установил липсата на данни за насилие, следи от травми и синини. В разговори, с лекар и проверяващи от различни институции, то също е отрекло да е малтретирано.

Комисия, с участието на представители на Община Търговище и Отдел „Закрила на детето” , извърши проверка на условията в ЦНСТ. Няма установени отклонения от зададените стандарти за отглеждане и възпитание на децата и младежите. Изискано е подробно писмено становище от ръководството на Центровете за поведението на детето и е прегледана документацията.

По случая са проведени междуинституционални среща с участието на  зам.-кметът Емине Якубова, преподаватели от училището на детето, представители на Детска педагогическа стая, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Отдел "Закрила на детето", ЦНСТ и други. Взети са решения детето да продължи да получава социална услуга за подкрепа и консултация, и с него индивидуално да работи психолог. Ще бъде направено запитване до местната и Регионалната дирекции за социално подпомагане, с оглед наличния потенциал и интелектуалното развитие на детето, да се потърсят възможности за преместването му в среда, в която да се осигури значим близък за него човек, който да  допринесе за емоционална привързаност и преодоляване на пропуските, свързани именно с липсата на такова лице.

"Поведението на детето, за което сигнализираха граждани, е израз на острата му нужда от внимание и обич, които да са насочени само към него. То си измисляло начини да получава храна от околните, която раздавало и на другите деца, сочат докладите от проверките.  Търсенето на хранителни продукти и лакомства не е поради недохранване, а е начин да покаже отношение и грижа, каквито самото то иска. От няколко месеца имало противообществени прояви, които психолозите тълкуват като протестно поведение и желание да има свое семейство, в което да е значимо.  Детето няма суицидни прояви." информираха от пресцентъра на местната администрация.

Съвместната работа на институциите, които ангажира Община Търговище, продължава и ще се следи как се развива случаят. При необходимост ще бъдат сезирани Агенциите за социално подпомагане и за закрила на детето, категорични са от местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама