Изигнаха кандидатурата на Меркел за предстоящите избори

13:40, 06 фев 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Християндемократическият съюз (ХДС) и неговите баварски партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) издигнаха Ангела Меркел като общ кандидат на предстоящите през септември парламентарни избори в Бундестага. Според съобщения на агенция ДПА решението е било взето днес по време на съвместното заседание на ръководството на двете партии в Мюнхен, съобщава БГНЕС.

С това блока ХДС/ХСС, който е по-голямата част от управляващата коалиция в Берлин, приключва продължаващите почти две години спорове помежду си във връзка с миграционната криза и политиката на Меркел спрямо нея. Лидерът на ХСС и премиер на провинция Бавария Хорст Зеехофер в миналото нееднократно е отправял остри критики към лидера на своята сестринска партия Меркел, най-вече заради политиката й на отворени врати към мигрантите и бежанците.

Самата Меркел още през ноември миналата година обяви, че смята да се кандидатира за четвърти мандат като ръководител на правителството в страната. През декември 2016 г. нейната партия ХДС подкрепи кандидатурата й. За преодоляването на вътрешния спор между ХДС и ХСС спомогна и набиращата все повече популярност Социалдемократическа партия (СДП), която предлага за канцлерския пост бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц. С това се намалява и разликата между двете групи, която вече е само няколко процента.

По данни на последните социологически проучвания, публикувани в неделя от в. „Билд“, рейтингът на СДП се е увеличил с 6% за седмица и вече е 29%. В същото време блока ХДС/ХСС е назад с 4% и вече е 33%. Ако тези резултати се запазят до септември, то ХДС/ХСС и СДП могат отново да образуват широка управляваща коалиция. В такъв случай е много вероятно Меркел да запази канцлерския си пост. Алтернативна коалиция би могла да се образува между СДП и партиите на левите и зелените. Според данни на агенция „Емнид“ в момента трите партии имат общо одобрение от 45%, което все още е недостатъчно, за да оставят консерваторите на Меркел в опозиция. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама