Разработват нова стратегия за развитие на образованието в Пловдив

13:57, 06 фев 17 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив и фондация „Заедно в час” разработват нова комплексна образователна стратегия за град Пловдив за периода 2017 – 2022 година.  Основната цел е да изгради съвременна визия за развитието на образованието в Община Пловдив. Тя ще съдържа конкретни цели, области за въздействие, приоритетни дейности и измерими индикатори за успех, които съответстват на нуждите и възможностите на местните власти, население и бизнес. Документът ще послужи за планиране на задачите и ресурсите на общината и ключовите й партньори по отношение на образованието в града.

За подготовка на стратегическия образователен план общината си партнира с фондация „Заедно в час“, която успешно използва иновативни образователни практики в подготовката и подкрепата на нови учители в своята двугодишна програма за професионално и лидерско развитие.  “Пловдив отбелязва стабилен икономически растеж и необходимост от все повече квалифицирани кадри, които да осигурят човешкия капитал за инвеститорите, които общината привлича, и за стартиращите и развиващи се местни компании сега и в бъдеще. Успехът на Пловдив в тази посока е тясно свързан с образованието, което се предлага в града и възможностите за квалификация на кадри”, коментира г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет “Oбразование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив.

“Община Пловдив вече работи по няколко иновативни за България проекти в сферата на образованието, като въвеждане на метода Монтесори в общинските детски градини, създаване на образователно-индустриален борд за активизиране на връзките между бизнеса и образованието и реализирането на проект за “Иновативни училища” в Пловдив. Всички тези пилотни проекти се реализират с желанието и подкрепата на общината. Стратегията за образованието ще надгради тези усилия и ще създаде координирана цялостна визия за развитие на сектор “Образование”, коментира Анна-Мари Виламовска, ръководител на проекта за нова стратегия за образованието на Община Пловдив.

Планът ще се базира на задълбочено проучване на настоящото състояние на образованието в община Пловдив. То включва статистически данни, фокус-групи и дълбочинни интервюта с различни заинтересовани страни, както и изготвяне на детайлен SWOT анализ и задаване на ясно дефинирани посоки за развитие на образованието с конкретни индикатори за успех.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама