Съдят бургаски шофьор, убил мъж на „зебра“ в Слънчев бряг

13:58, 06 фев 17 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд Георги Явашев от Бургас. Той е подсъдим за това, че на 29 ноември 2015 г. около 16.40 часа на главната алея в Слънчев бряг блъснал и убил пешеходеца Димитър Д. Деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество и на пешеходна пътека.

На посочената дата след обяд Георги Явашев управлявал лек автомобил „Ситроен“ в посока от Несебър към центъра на Слънчев бряг. Около 16.40 часа автомобилът наближил Т-образно кръстовище на главната алея в курорта  до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Шофьорът се движел в дясната лента на пътя, който в този участък бил с обща ширина 10 метра и се състоял от три ленти за движение – две по посоката му на движение и една в обратна посока. Асфалтовата настилка била суха и без неравности.

В този момент пешеходците Димитър Д. и неговата съпруга  предприели пресичане на пътя по „зебрата“, като се движели отляво надясно спрямо посоката на движение на колата на Явашев. Двамата слезли от разделителния остров, на който се намирали, и стъпили на пътното платно.  Изчакали да премине лек автомобил, движещ се в най-лявата лента (в посока на движение Несебър) и продължили напред. Пресекли тази лента и навлезли в средната лента на движение. Двамата се огледали отново, при което забелязали движещия се срещу тях автомобил „Ситроен“. Свидетелката останала на място, в средната част на пътя, а Димитър Д. продължил движението си напред по пешеходната пътека, като рязко ускорил ход.

Междувременно Явашев, който управлявал автомобила със скорост от около 79 км/час, също възприел преминаването на мъжа и жената по пешеходната пътека, но независимо от това продължил движението си напред. Забелязвайки, че Димитър Д. не преустановява предвижването си, на разстояние на около 39.20 метра от пешеходната пътека задействал спирачната система на автомобила, извивайки волана косо вдясно. Въпреки предприетото спиране, направленията на предвижване на пешеходеца и моторното превозно средство се пресекли, което довело до сблъсък и смъртта на Димитър Д.

Георги Явашев бил задържан от полицейските служители, тестван е бил за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Направена му е била и кръвна проба, която е показала наличие на съставки в кръвта, които се отделят като след употреба на канабис.

Бургаският окръжен съд е насрочил заседанието си за 28 февруари тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама