72 души са се изследвали за СПИН през 2016 година в Шумен

14:10, 06 фев 17 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
72 души са се изследвали за СПИН през 2016 година по време на кампаниите организирани от Регионаланата здравна инспекция (РЗИ) в Шумен. Това съобщи за Topnovini.bg ст. експертът в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Шумен Петър Дилов. Той изнесе данните във връзка със стартиращия днес Втори етап на АНТИСПИН кампанията на РЗИ. Всеки, който желае може да се изследва напълно безплатно и анонимно в периода до 17 февруари.

„По време на кампанията ще бъдат проведени тренинги на тема „ Любов, сигурност, доверие...” с ученици от Шумен съвместно  с Общински здравен център, БМЧК, както и тематични беседи и обучения”, поясни Петър Дилов. По думите му ще се проведе и традиционното обучение по връстников подход. „Този подход винаги е бил много интересен за децата, тъй като чрез него те се отпускат и пада бариерата на притеснението, също така е интересно да бъде чуто и тяхното мнение по темата”, каза в допълнение Дилов.

Целта на всички инициативи, които се провеждат в рамките на кампанията е да се повиши информираността на населението от различните възрастови групи.

Петър Дилов, посъветва всеки, които желае да се информира правилно за ХИВ/ СПИН, да го прави на официалните сайтове на Министерството на здравеопазването или РЗИ. „В интернет пространстовото има много и различни сайтове, които публикуват информация, която често не е достоверна, за това бих препоръчал да се посещават официалните здравни сайтове”, апелира Петър Дилов.

По време на Първи етап от кампанията на РЗИ, в периода от 18 ноември до 4 декември 2016 година, от безплатните изследвания са се възползвали 7 лица – двама мъже и пет жени. През годината на територията на област Шумен няма регистрирани случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама