6151 души в Бургаско имат имен ден на 6 февруари

14:45, 06 фев 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Православната църква почита на 6 февруари паметта на Св. Фотий (от гръцкото photos - светлина). Той е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си.

Общо 6151 са имениците в Бургаска област днес, съобщиха от ГРАО за Topnovini.bg. Само в град Бургас тези, които трябва да почерпят, са 3552-ма.

Най-многобройни са имениците с името Пламен – 2010 в областта и 1198 в Бургас. Сред празнуващите дами най-често срещано е името Светла – 1030 в областта и 580 м Бургас. Следват Светланите – 834 в областта и 499 в Бургас. Четвърти по численост са кръстените с името Пламена – 623 в областта и 359 в Бургас. Малко след тях са мъжете Светослав – 600 в областта и 348 в Бургас.

Любопитен факт е, че името на светеца Фотий към този момент носят едва 37 души в областта и 6-има в Бургас. Повече са дамите Фотина – 71 в областта и 33 в града.

Имен ден на 6 февруари имат още Огнян, Светлин, Светозар, Светлозар, Огняна и Светослава.

Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх. Умира в заточение на 6 февруари 891 година. Той се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол.

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Предполага се, че към кръга от негови близки ученици е принадлежал и бъдещият български владетел Симеон Велики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама