Трима заболяха от трихинелоза в Стара Загора

15:03, 06 фев 17 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима болни от трихинелоза са регистрирани в Стара Загора през изминалата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

 Трихинелозата е тежко паразитно заболяване. Хората се заразяват при консумация на месо от заразени с трихинели, най-често домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи, обясняват медици.  

Завръща се и „жълтата гостенка”. Нови два случая на туберкулоза са регистрирани в Стара Загора. Според здравните инспектори болестта се пренася у нас от други страни.

През изминалата седмица има общо 185 случая на заболели от остри респираторни заболявания при 196 за предходната. Заболеваемостта  е 135,22 на 10 000 души.

Регистрирани са общо 39 случая на заразни заболявания, при 44 за предходната седмица. От тях нови 22 случая са на варицела. Болните са от Стара Загора, Казанлък, Раднево и Габарево.

Нови шестима са заболели от скарлатина в  Стара Загора, Казанлък, Крън и Скобелево. Два са случаите на болни от салмонелоза от Стара Загора и Еленино. От групата на вирусните хепатити са регистрирани  4 случая в Стара Загора, Гълъбово, Долно ново село и Калояновец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама