Стожер може да остане без вода

16:37, 06 фев 17 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Село Стожер всеки момент може да остане без вода, съобщи  управителят на „ВиК Добрич” инж. Петър Калчев. Причината е, че каптажите в района са излезли от строя. Има един сондаж, но е дефектирал. Възможно е всеки момент той да излезе от строя и селото да остане изцяло без водоподаване, добави той.

Проблемът със спирането на водата в село Стожер постави пред местния парламент на последното му заседание и Милка Станева, която има животновъдна ферма и мандра в селото. Тя алармира, че в началото на януари, когато ситуацията в областта бе критична заради падналия сняг, авария е оставила село Стожер пет дни без вода.

Заради жаждата кравите започнаха да късат синджирите, обясни Станева, която отглежда 100 животни.

Получила помощ от ръководството на Община Добричка в лицето на секретаря Соня Георгиева. „Когато се обадих, че положението е бедствено, с пожарната ни докараха 4 тона вода, която ни спаси”, обясни животновъдката.

Безводието в с. Стожер ни носи много пропуснати ползи, заяви Милка Станева. Тя посочи, че 300 литра вода са нужни за охлаждането на съоръженията за преработка на млякото. Когато вода няма, суровината се похабява. Заради продължителната липса на вода през януари, шест крави са абортирали.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков съобщи, че в бюджета на община Добричка за 2017 г., съгласно разговор с управителя на ВиК е поет ангажимент и са заложени средства за проектиране на водоснабдяване от линията Батово-Оброчище през село Соколник. „Ние ще изпълним този наш ангажимент. Оттам нататък ВиК операторът е длъжен да намери инвестициите и да водоснабди селото по тази нова водоснабдителна система. Отчитаме важността на проблема, но селото, за съжаление, се водоснабдява само от този водоизточник, от този дълбок сондаж и няма никаква друга възможност и връзка за резервно водоподаване в ситуации, в каквато изпаднахме в началото на януари”, каза кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама