Фийон призна, че сгрешил като наел жена си и съжалява за това

19:34, 06 фев 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският десен политик Франсоа Фийон заяви на специална пресконференция, че е допуснал „грешка” наемайки като помощник съпругата си Пенелъпи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Фийон се извини на французите за грешката си.

Консервативният политик, кандидат на партия „Републиканците” на президентските избори, обяви, че ще продължи участието си в надпреварата, въпреки скандала около съпругата му. 

Фийон оповести, че от днес започва нов етап в предизборната си кампания.

Скандалът около родената в Уелс Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието „Канар аншене”, в която се твърди, че Пенелъпи е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро.

На 22 януари започна разследване срещу г-жа Фийон. Франсоа Фийон опроверга публикацията и увери, че жена му винаги е работила за него – от първите избори през 1981 година. Фийон се зарече да се оттегли от надпреварата за президент, ако и срещу него започне разследване.

Членът на общинския съвет на град Пюто Кристоф Гребер стана инициатор на петиция с искане съпругата на експремиера Фийон да върне парите. Тя е подкрепена от над 300 000 души. Според Гребер връщането на средствата е „въпрос на морал и етика”. 

Миналия вторник следователи извършиха обиски в сградата на Националното събрание (парламента) в рамките на разследването срещу Пенелъпи Фийон. Двамата съпрузи вече бяха разпитвани поотделно в продължение на няколко часа.

Междувременно журналисти откриха интервю от 2007 година, в което Пенелъпи Фийон отрича да е била сътрудник на мъжа си. В заснето интервю за британското издание „Сънди телеграф” съпругата на кандидата за президент на френската партия „Републиканци” отрича да е работила за мъжа си.

През 2007 година г-жа Фийон казва „Никога не съм била помощник на мъжа си”. В същия разговор Пенелъпи Фийон споменава, че „също така не се занимава и с работа в медии”, въпреки че Франсоа Фийон по-рано твърдеше обратното.

Прокуратурата, разследваща финансови престъпления е наредила на полицаите да издират документи, свързани с децата на Франсоа и Пенелъпи Фийон. Мари и Шарл Фийон също са се водили на щат като помощници на баща си в периода 2005-2007 година и са им били изплатени 84 000 евро. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама