Предлагат промени в наредба за общинските дружества в Добрич

06:37, 07 фев 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публично обсъждане на промени в Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, гражданските дружества по ЗЗД и Сдружения по ЗЮЛНЦ, обяви Община Добрич.

Предложението е внесено от общинския съветник Атанас Атанасов. Той посочва, че, според сега действащите текстове на наредбата, Кметът на общината сключва договори за управление с управителите/директорите на общински еднолични търговски дружества, в които общината има еднолично/пълно участие в капитала на дружествата. Договорът за управление по правната си същност е граждански, а не трудов договор, по смисъла на Кодекса на труда. Правоотношението, което се създава между управителя/директора и управляваното от него търговско дружество, не е трудово, а има мандатен характер и се регламентира от нормите на гражданското и търговското право. Следователно и освобождаването от работа на това лице, не става на основание разпоредбите на Кодекса на труда, а съгласно записаното в договора за управление във връзка с прекратяването на договора. Така то няма право на обезщетения по реда на Кодекса на труда.

С промените се цели постигане на по–голяма социална справедливост и стимулиране на управителите/директорите на общински търговски дружества да работят с по–голямо усърдие, упоритост и винаги стопанската дейност на дружеството да приключва с печалба.

Промените предвиждат в договор за възлагане на управление на ЕООД с общинско имущество, да се предвидят неустойки. Според тях,   пенсиониране управителят има право на обезщетение в размер на 6 месечни възнаграждения, ако е работил в същото дружество през последните 10 години. При прекратяване на договора на управителя се изплаща обезщетение, съответстващо на неползвания от него платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност и дължимото възнаграждение по този договор за месеца на прекратяването, съобразно броя отработени дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама