Около 2000 тона грозде са прибрани през 2016 година от големите масиви в Шуменско

07:38, 07 фев 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 2000 тона грозде са прибрани от големите масиви в Шуменско през 2016 година. От градините и асмалъците в областта са добити още около 2000 тона.

Това обяви за Topnovini.bg един от най-известните в страната специалисти по лозята и виното Цанко Станчев.

„Тези количества обаче са повече от 20 пъти по-малко от преди 25 години”, категоричен е Цанко Станчев. Специалистът кометнира, че няма вече известна марка вино от Шуменския регион, която е с национален имидж. „Само някои от марките на „Винекс Преслав” – „Рубаят” и „Хан Крум” са все още търсени на пазара на качествените вина”, обясни Станчев.

Средната цена на качествено вино на пазара у нас е около 7 лева, като предлагането на много евтини и некачествени вина е изключително голямо. Предлаганите наливни качествени вина са с цена около 4-5 лева за литър, но трябва да се купуват от утвърден и сериозен производител. „Предлагането на вина на пазара е много голямо, както по магазини, така и в големите супермаркети. Много е важно купувачите да търсят вина на утвърдени, с национален имидж производители, защото в страната контролът върху производството на напитката е изключително занижен и вероятността да се попадне на недобросъвестен производител е много голяма. Да не се купува вино, което стува по малко от 3 лева за литър, защото вероятно то не е произведено от грозде”, препоръчва Цанко Станчев. Той уточни, че на пазара у нас се предлагат много добри вина, с качество на световно равнище и цени над 6-7 лева за бутилка, но клиентите трябва да търсят реномираните и с постоянно качество производители. Да не се купуват бели вина по стари от 2 години от дата на производството и червени повече от 3 години. „Вероятността те да бъдат с дефекти е много голяма. Да не се купуват вина, без декларирана реколта и произход”, отсече специалистът. По неговите думи тревожен е фактът, че у нас продължава тенденцията да се пият все повече концентрати, за разлика от цивилизованите държави. „По неофициални данни в България се достигат огромни количества на глава от населението – повече от 17 литра на година. За сравнение в Русия са 18-20 литра, а в Европейските държави литрите на консумираните спиртни напитки варират едва между 3-4 литра годишно”, коментира Цанко Станчев.

Той уточни, че цифрите са приблизителни, защото официалната статистика у нас сочи, че на глава от населението за година се изпиват 8 литра концентрати. Специалистите в бранша обаче знаят какви количества ракия се произвеждат в домашни условия, но не се отчитат. „Количествата концентрати, които се употебяват в България са толкова големи, че обясняват високата инвалидност и високата смъртност сред мъжете. Тези количества не предполагат нищо добро за демографията на страната. Държавата не взема никакви мерки, защото няма програма за намаляване на употребата на количествата  алкохол, каквито програми имат всички европейски страни”, заяви Цанко Станчев.

Официалната статистика сочи, че годишно у нас консумацията на вино на глава от населението е 4-5 литра. Според специалистите обаче количеството е около 30 литра. „Цифрата е официална за 1989 година и е вярна, защото в сивия сектор се произвеждат и продават огромни количества вино”, категоричен е Цанко Станчев.

В последните години пазара на вино се стабилизира, е мнението на специалиста. Запазва се тенденцията за по високо търсене на бели вина и розе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама