25 000 протестираха срещу правителството в Букурещ

10:11, 07 фев 17 / Свят 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седми ден на протести в Букурещ срещу правителството на Сорин Гриндяну. Над 25 000 души излязоха на Площада на победата. Пред двореца Котрочени около 1000 души поискаха оставката на президента, пише днес в. "Ромъния либера".

Изданието отбелязва, че въпреки отмяната на спорното постановление, което стана повод за вълната от недоволство, протестите в Букурещ и в редица други градове в страната продължават. Вестникът отбелязва, че в град Клуж са протестирали около 15 000 души, в Тимишоара - около 5000, в Брашов - 1000, в Констанаца - 800. Демонстрации имаше също в Лондон, Брюксел и Лисабон. 

Според в. "Адевърул" в митинга в подкрепа на Гриндяну пред президентския двореца Котрочени са участвали около 3000 души. Демионстрантите, които обвиниха президента Йоханис, че "разделя" и "подстрекава", обещаха да дойдат и следващите вечери.

"Протестите изпращат Йоханис в парламента", пише в. "Евениментул зилей" по повод насроченото за днес обръщение на държавния глава Клаус Йоханис към законодателния орган във връзка с планираните от правителството изменения в наказателното законодателство. "Измененията на наказателното законодателство, инициирани от правителството, които предизвикаха силна гражданска реакция, трябва да бъдат взети под внимание и от трибуната на парламента", написа вчера Йоханис във Фейбук.

Вестник "Адевърул" пише, че външният министър на Румъния Теодор Мелешкану е представил в Брюксел "напълно изопачен вариант" на мотивите, с които правителството е издало извънредно постановление 13/2017 за изменения в наказателното законодателство, които стотици хиляди румънци сметнаха за неприемливи. Мелешкану разговаря по тази тема вчера със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Изданието посочва, че външният министър обяснил на европейските представители, че според решение на Конституционния съд член от Наказателния кодекс, отнасящ се до злоупотребата със служебно положение, е обявен за неконституционен. Според вестника обаче това не е така, предаде БТА.

"Адевърул" отбелязва, че Конституционият съд е направил уточниение как да бъде интерпретирана една формулировка от този член, без обаче да го обявява за неконституционен. Също така в извънредното постановление на правителството беше определен праг за щетите от над 200 000 леи, макар че Конституционният съд не е поставял такова условие, отбелязва изданието.

Вестник "Гъндул" цитира съобщение, публикувано във Фейсбук от съпругата на румънския премиер Михаела Гриндяну, в което тя твърди, че съпругът й е "отговорен човек, който е ценен и подкрепян от много хора". "Вече не мога да мълча, не искам повече да мълча (...) Стигна се дотам (съпругът ми) да бъде обвиняван в подкрепа към корупцията, да бъде обвиняван в лъжа и скрити намерения! Той стана премиер на Румъния, защото колегите му от партията поискаха това от него, а не защото е имал скрити намерения или амбиции. Прие този пост с ясното желание да върши добро (...) Има две малки деца, уважавано семейство, има чисто политическо минало.

Децата му са част от бъдещето, което някои казват, че иска да разруши. Кой отговорен родител би искал да заклейми собствените си деца, да привлече върху семейството си заплахи и проклятия, да разруши бъдещето им?", написа г-жа Гриндяну в социалната мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама