Русенски академичен клуб изследва безопасността при шофиране в зимни условия

11:03, 07 фев 17 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти и докторанти, членове на академичен клуб „Четири колела“, изследваха как скоростта при шофиране в зимна пътна обстановка влияе върху безопасността на движението и устойчивостта на автомобила. Проучванията им са продължение на проекта Speed, реализиран през пролетта на миналата година, съвместно с Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и Студентския съвет на Русенския университет.

Информация за проучванията на клуба съобщават от учебното заведение в града. 

В продължение на седмица, на заснежен и заледен терен, участниците са правили експерименти със специално оборудван тестов автомобил. Резултатите от изследванията са показали, че при стандартния тест „завой с радиус 30 метра“, водачът губи управлението на автомобила при скорост 31 километра в час. Същият тест, направен в сухо време, показва, че безопасното шофиране е възможно при 48 километра в час.

Екипът е направил и проучване на безопасността по отношение на използваните гуми в съответния сезон, а резултатите показват изключителната им важност особено в зимни условия. 

Паралелно с изследванията за безопасността при шофиране и устойчивостта на превозното средство, били са направени и тестове на сърдечната дейност на водача при възникване на екстремни ситуации. В проучването са се включили докторанти от катедра „Електроника“, които ще обобщят резултатите от изследването на здрави студенти преди и след шофиране, и как адреналинът влияе на сърдечните им показатели. 

Членовете на академичен клуб „Четири колела“ предвиждат и трети етап на изследването за безопасността, който ще бъде проведен при мокра настилка. Окончателните резултати с изводи и препоръки ще бъдат оповестени на семинар през пролетта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама