Гросмайстор и вицешампион на Европа взимат участие в шахматен турнир за купа „Янко Гюзелев“

12:42, 07 фев 17 / Спорт 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гросмайстор и вицешампион на Европа ще участват в 10-тия шахматен турнир за купа „Янко Гюзелев“. Това стана ясно на пресконференция в Община Бургас, на която присъстваха внучката на известния бургаски шахматист Янко Гюзелев – Ивон Гюзелева, зам.-кметът Красимир Стойчев, Желчо Желев от шахматен клуб "Бургас - 64" и 9-годишният европейски вицешампион Николай Желев. Турнирът ще се проведе утре ( 8-ми февруари). Над 50 състезатели са заявили до момента участие в юбилейното издание.

В турнира ще участва един от най-добрите български шахматисти - гросмайстор Борис Чаталбашев.

В 10-то издание на турнира ще се включи и 9-годишният Николай Желев, който е вицешампион на Европа по ускорен шах за 2016 год.

"Датата 8 февруари е особено важна за моето семейство. Преди 10 години дядо ми Янко Гюзелев организира първия турнир. Той не само обичаше тази игра, но и много искаше да я популяризира сред децата", коментира Ивон Гюзелева. Младата дама и семейството й продължават традицията на Янко Гюзелев и всяка година организират турнира в негова чест.

Турнирът ще се проведе в 7 кръга по швейцарската схема. Тази година обаче ще има малка промяна в състезанието. Всеки кръг ще бъда по 5 минути с 3 допълнителни секунди за всеки ход. Това е т.нар. система Fisher time, създадена от легендарния Боби Фишер.

"По този начин ще доближим играта повече до изкуството шах, отколкото до спорта, защото ще има повече време за обмисляне на ходовете и по-малко рискове някой участник да попадне в цайт нот", обясни Желчо Желев от шахматен клуб "Бургас - 64". Тъй като тази година турнирът отбелязва своята 10 година, организаторите са предвидили и изненада за по-малките участници. Най-добрият от възрастовата група до 10 год. и най-добрият до 14 год. ще премерят сили в отделна партия. Победителят ще получи юбилейна златно-сребърна монета.

Победителите във всички категории по традиция ще си тръгнат с купи и парични награди. Турнирът ще се проведе в зала "Компас" на хотел "България". Началният час на първия кръг е 17,30 часа. Записването за участие ще продължи до 17,15 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама