Наградата на София за принос към киноизкуството отива при полската режисьорка Агнешка Холанд

13:42, 07 фев 17 / Култура 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното. На 21-ия "София филм фест" Холанд ще представи лично най-новия си филм "Следи", непосредствено след премиерата му в основния конкурс на Берлинале.

Филмът е по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук "Карай плуга си през костите на мъртвите". Главната героиня е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер. Смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна - нима е възможно дивите животни да си отмъщават.

По думите на Агнешка Холанд, подходящо е и заглавието "Няма място за старите жени" - светът, в който живеем, и Полша, където филмът е сниман, са се превърнали в такова място.

"Разказвам история за реалността в съвременна Полша, 25 години след падането на комунизма. Филмът е смесица от жанрове - психологическа драма за унизени хора и животни, криминална история, феминистко изследване на ситуацията от възрастна жена, която се бори за ценностите си. Главната героиня е честна, щедра, проницателна, но и луда. Упорита е и е изпълнена с негодувание. Тя ни повежда на пътешествие към една земя, чиято природа може да спре дъха с красотата си, но е и пълна с кал, корупция, жестокост и глупост" -

коментира режисьорката.

Агнешка Холанд е родена през 1948 г. във Варшава. Завършва кинорежисура в прочутата филмова академия FAMU в Прага. Започва като асистент-режисьор при Кшищоф Зануси, после Анджей Вайда е неин ментор. Холанд пише няколко сценария заедно с Вайда, които той заснема - "Без упойка", "Дантон", "Корчак". 

Нейните режисьорски творби се приемат с овации от публиката и специалистите на най-престижните международни филмови форуми - награда на ФИПРЕССИ за "Провинциални актьори" в Кан, номинация за "Златна мечка" за "Треска. Историята на един снаряд" в Берлин и за "Златен лъв" за "Джули си отива у дома" във Венеция. 

"Горчива реколта" е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, а "Партитурите на Бетовен" с Ед Харис е обявен за най-добър филм в Сан Себастиан. Агнешка Холанд е номинирана за "Оскар" за сценария на "Европа, Европа" и за "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм - "В мрака" - "сериозен, епичен, далеч от обичайните развлечения", според "The Wall Street Journal". 

От 2014 г. Агнешка Холанд е председател на борда на Европейската филмова академия (ЕФА), който ще гостува на 21-ия "София филм фест". Посещението на режисьорката е с подкрепата на ЕФА и Полския културен институт в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама