Връщат оброчния кръст на старото му място в "Лозенец"

13:55, 07 фев 17 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинската комисия по опазване на околната среда отложи за следващо заседание казуса за преместването на каменния оброчен кръст в местността "Кръста" в кв. Лозенец, където първоначално е бил поставен. Причината за отлагането е неизяснената собственост на този стар символ на София, както и неяснотата за статута му на паметник на културата.

Кметът на Лозенец Любомир Дреков предлага на столичните общинари да одобрят оброчният кръст да бъде преместен в триъгълника между бул. Черни връх, бул. Джеймс Баучър и ул. Златен рог, в непосредствена близост до новия храм "Св. вмч. Мина". Така по думите на кмета, символът ще бъде спасен от поругаване. Дреков има предвид кражбата на кръста през 2011 г., когато е бил до сградата на "Кинтекс".

"Идеята е да се създаде по-благоприятна среда за кръста и мястото да бъде такова, че да има видимост на кръста не само в близката му околност, но и от съседните пространства, т.е. да е на височина и да се вижда от преминаващите по двата булеварда." 

Районният кмет Дреков предложи и да се изработи паркоустройствен проект, който да се съгласува от три комисии - по опазване на околна среда, по архитектура и по култура, защото става дума за паметник на културата с неизяснен статут. Затова възникна въпросът чия собственост е той.

Дреков посочи, че процедурата по обявяване на оброчния символ за паметник на културата ще следва процедурата по поставянето му на новото място", обясни казуса пред Topnovini.bg председателят на комисията по околна среда Лорита Радева. Според нея освен проблемът със собствеността на кръста, трябва са се изчисти и въпросът за това кой ще изработи паркоустройствения проект.

Тъй като кръстът се намира на територията на район Лозенец, кметът Дреков трябва да изясни собствеността и статута му. Очаква се това да стане до заседанието на комисията следващата седмица.  

От гражданските сдружения за София настояват, че кръстът е публична общинска собственост, която не бива да се присвоява от храма и БПЦ. Те припомнят и че когато през 2011 г. символът е бил откраднат, кмет на район Лозенец е общинският съветник Прошко Прошков, който настоявал да се сложи реплика, а не оригинал на кръста. 

В момента каменният символ се намира в двора на храм "Преображение Господне".  

Преместването на оброчния кръст не е в дневния ред на сесията на Столичния общински съвет този четвъртък. 

За Кръста според сайта на Светия Синод:

Кръстът се намирал на най-високото място в Лозенец, до пътя за Драгалевци, и се виждал отдалече. Счита се, че каменният кръст е първият за София и първият за България мемориален паметник, издигнат в знак на признателност към руските освободители.

Неговото преместване на три пъти в североизточна посока и един път на запад било с цел да бъде запазен от увреждания. До началото на 2005 г. Кръстът е без статут на паметник на културата, а историята му е обезличена и забравена. През месец март същата година Националният съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК) към Министерството на културата решава той да бъде деклариран като исторически паметник на културата с титул „Оброчен кръст”, местност Кръста, кв. „Лозенец”, гр. София с предварителна категория „Местно значение”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама