Деца с увреждания до 90% с приоритет в нов проект в Търговище

14:56, 07 фев 17 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родители на деца с увреждания до 90% ще бъдат приоритетно включвани в проект „Нови хоризонти”, реализиран от Община Търговище. Това става възможно след прекратяването на трудовите договори за личен асистент на родителите на 8 деца, които са с 90 и над 90% увреждания.

От началото на тази година  те получават по 930 лева месечно, независимо от доходите на семейството. Родителите могат да използват средствата по своя преценка,  да полагат лично грижи за децата или да наемат асистент.

Получаването на такива добавки от националния бюджет не позволява ползването и на услугите личен и социален асистент, с осигурено финансиране по Европейския социален фонд, тъй като се явява двойно финансиране за една и съща дейност. Това гласи разяснение от Министерството на труда и социалната политика, изпратено до Общините, които работят по схемата „Независим живот”. По тази причина, от 1 февруари се прекратяват договорите с родителите на деца с и над 90% увреждания. Децата могат да ползват останалите услуги, предоставяни по проекта рехабилитатор, психолог и други.

Освободените часове ще бъдат разпределени между деца с увреждания, които са в резервния списък на кандидатствалите за услугата или новопостъпили искания за включване в проект „Нови хоризонти”.

За отглеждането на деца, с определени от 70 до 90% вид и степен на увреждания, вече се полагат 450 лева месечна помощ. За деца, с от 50 до 70 на сто увреждания, сумата е 350 лева. Промените са регламентирани в Закона за държавния бюджет, в който се определят и размерите на месечната помощ за отглеждане на дете с трайни увреждания.  

Към момента по проект „Нови хоризонти” на Община Търговище има 150 потребители на услугите. Документите на кандидатите се приемат в Центъра за почасови услуги за социално включване. Той се намира на ул. „Първи Май” № 4.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама