"Амнести" обвини Асад за 13 000 екзекуции

15:01, 07 фев 17 / Свят 25 177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини днес сирийския режим за екзекуции на близо 13 000 затворници в рамките на пет години.

В доклад, озаглавен "Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная", "Амнести" пише, че поне веднъж седмично между 2011 и 2015 г. групи, наброяващи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бързата процедура, бити и след това обесвани.

Организацията се позовава на разговори с 84 очевидци, сред които надзиратели, затворници, адвокати и съдии. "В тези процеси те остават с вързани очи. Не знаят кога и как ще умрат, докато окачат въжето на врата им", пише в текста.

Повечето жертви са били цивилни, смятани за опоненти на режима на президента Башар ал Асад. Други са били бивши военни, заподозрени в измяна на режима. От тях били изтръгвани признания с изтезания. Екзекутираните затворници били погребвани в масови гробове извън столицата, а семействата им били държани в неведение за съдбата им.

"Амнести" смята, че това са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които вероятно продължават и досега. Правозащитната организация приканва ООН да разследва данните в доклада, цитиран от БТА.

"Поддръжниците на сирийската държава, по-конкретно Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност, и Иран, трябва да осъдят екзекуциите без съд и присъда и политиката на унищожение на хора на сирийската държава и да направят каквото могат, за да ги прекратят", се посочва в доклада.

Хиляди затворници са задържани във военния затвор "Сайдная" - един от най-големите в Сирия, на 30 км северно от Дамаск. "Амнести" обвинява сирийския режим в политика на унищожение и в системни изтезания на затворниците, които са лишавани от храна, вода, лекарства и медицински грижи.

Миналата година ООН обвини сирийския режим, че води политика на унищожение в затворите, отбелязва АФП. Дамаск досега е отхвърлял подобни доклади за изтезания и екзекуции без съд и присъда в годините на гражданската война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама