Общината поема "Антична Сердика", ще похарчи 300 000 лева

15:26, 07 фев 17 / Култура 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община да приеме безвъзмездно управлението на "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", ще гласуват общинските съветници на София в четвъртък. Предложението е на Министерството на културата от декември м.г.

Според Закона за културното наследство недвижими археологически културни ценности - публична държавна собственост, се предоставят безвъзмездно за управление на общини за срок от 10 години. 

В доклада си до общинския съвет зам.кметът по култура доц. д-р Тодор Чобанов посочва, че Столична община има капацитет и висококвалифицирани специалисти с опит в опазването и популяризирането на културното наследство.

Според Чобанов за нормалната работа на комплекса Столична община трябва да инвестира допълнителни собствени средства в размер на 300 000 лева. Парите са необходими за разширяване на информационната система, за подготовката на експозиции, за сценично оборудване. С тази сума ще бъде увеличен бюджетът на Регионалния исторически музей на София.

Античният комплекс е част от историко-архелогическия резерват "Антична Сердика и средновековен Средец", който е изключителна държавна собственост.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама