Намалява възрастта на децата, които ползват интернет

15:48, 07 фев 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интернет навлиза в живота на децата на все по-ранна възраст. Увеличава се и престоят им пред компютъра, таблета или телефона.

Този извод се налага от представените данни от проведеното в края на 2016 г. изследване "Онлайн поведение на децата в България"от Центъра за безопасен интернет. 

Повод за оповестяването им е днешната дата, на която се отбелязва Денят за безопасен интернет. В проучването са участвали деца от цялата страна на възраст 9-17 години, като в него са изследвани повечето рискове, с които се сблъскват подрастващите.

Става ясно, че през 2016 г. едва 3% от децата не ползват Интернет, а почти всички ползващи го правят всекидневно. Сравнителните анализи показват още, че през 2010 г. най-ниската възраст, на която децата са започвали да ползват интернет, е била 10 години, а през 2016 г., тя вече е 6 години.

По повод отбелязването на Деня за безопасен интернет, институцията стартира и нова инициатива със заглавие „От теб з@виси“. Тя ще представлява кампания по училищата, посветена на битката с езика на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи.

Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, посветена на 14-ия Ден за безопасен интернет, могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците.

От сайта на Центъра за безопасен интернет може да се свали, разпечатан и оформен като страница във Фейсбук, шаблон. На централната празна част на мнимата фейсбук страница може да се напише някакво обидно или неуважително изявление. В работа по групи учениците ще трябва да измислят и напишат отговори и коментари, които според тях няма да доведат до възникване на конфликт, а напротив – ще помогнат да се излезе безболезнено от неприятната и често срещана ситуация. В обща дискусия накрая участниците ще могат да обобщят своите изводи за начините да се противодейства на широко разпространения в онлайн средата език на омразата, като така всеки даде своя принос за превръщане на интернет в едно по-добро място за общуване, забавление, учене и информиране.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама