6 язовира в Пловдивско с предписания за отстраняване на нередности

16:00, 07 фев 17 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Междуведомствена  комисия, назначена със заповед на областния управител на област Пловдив Здравко Димитров извърши ежегодната проверка на язовирите на територията на област Пловдив. Комисията констатира, че по-голямата част от проверените 28 язовира на територията на областта са в добро техническо състояние и могат да поемат повишаване на обемите в следствие на зимното снеготопене. На 6 от проверените технически съоръжения са изготвени протоколи, съдържащи констатации или предписания със срокове за отстраняване на установени нередности и/или конкретни изисквания към режима на експлоатация, гарантиращи безопасността на съоръженията.

С предписания са: Яз. Секирово 1 (да се възстанови бетонната обвивка на отводнителния канал), Яз. Долни Воден (непочистено корито), Яз. Красново 7 (недобро състояние на шахтата на основния изпускател), Яз. Пъдарско 2 и яз. Бабек (премахване на храсти и дървета в коритото), Яз. Домлян (язовирът е изпуснат напълно, до възстановяване на експлоатационното състояние).

Протоколите и предписанията са предоставени на собствениците или на задължените лица за стопанисване и управление на язовирите и е даден срок за премахване на проблемите по техническото състояние. Държавната агенция за метеорологичен и техническа надзор ща направи нова проверка, за да установи дали са взети всички необходими мерки за доброто техническа състояние на тези шест язовира.

Капацитетът на язовирите до момента е максимум 50-60%, като на тези с технически предписания е 20-30%. На този етап няма никакви рискове от наводнения в следствие на предстоящата снеготопене на язовирите, намираща се в близост и над населени места.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама