Откриха първата сграда от контейнери в София

16:19, 07 фев 17 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българското поделение на гръцката компания ЕТЕМ, която е една от водещите фирми за екструдиране на алуминий в Югоизточна Европа, ще участва в благотворителния проект на софийската фондация „Домус“ и двете столични архитектурни студия „ПАМ Консулт“ и „Контрастер“, осигурявайки материали за изграждането на първата по рода си в България сграда, която е направена от морски контейнери. Сградата ще изпълнява функциите на ученическо общежитие към 153-то спортно училище „Неофит Рилски” в софийския квартал „Надежда“ в София.

Фирма Етем ще предостави петкамерна PVC профилна система Q72 от клас „А” с алуминиева капачка, която е изключително висококачествена и надеждна.

Проектант на сградата е арх. Румен Първанов, а за изграждането на общежитието са използвани 12 цветни морски контейнера, от които са направени 8 отделни и удобни апартамента. Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България, а идеята се ражда от неравномерния търговски баланс между Китай и Европа. Голяма част от контейнерите, които идват от Китай, седят с години на депо в пристанищата, тъй като излиза по-скъпо да се върнат обратно.

Реализатор на проекта е водещата проектантска компания „Пам Консулт“, откъдето планират изграждането в София по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, ниско тарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама