СГС: Комисията по досиетата да побърза с документите на кандидатите за съдебни заседатели

17:15, 07 фев 17 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният ръководител на Софийски грдски съд Калоян Топалов отправи молба до председателя на Комисията по досиетата Емил Костадинов за по бързото разглеждане на документите на кандидатите.

Повод за молбата му е откритата от Столичния общински съвет процедура за избор на съдебни заседатели към СГС за мандат 2017-2020 г.

"Моля за вашето съдействие в максимално кратки срокове да бъдат разгледани документите на кандидатите за съдебни заседатели при СГС, тъй като в противен случай ще бъдем изправени пред невъзможността за сформиране на първоинстанционни състави в Наказателно отделение", пише в писмото.

Решението за търсене на възможности за по-бързо и улеснено издаване на необходимите документи за кандидатстване на съдебните заседатели бе взето на среща между председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, на Софийски градски съд Калоян Топалов и на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

На 30.12.2016 г. Столичният общински съвет обяви процедура за избор на 200 съдебни заседатели към Софийски градски съд за мандат 2017-2020 г., като срокът за подаване на документи е 28 февруари 2017 г.

Според Закона за съдебната власт за явяване в заседание на всеки съдебен заседател се заплаща по 9.36 лв. на час и не по-малко от 20 лева на ден. Съдебен заседател може да е всеки български гражданин на възраст от 21 до 68 години, който има завършено най-малко средно образование, не страда от психически заболявания и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията му. Кандидатите трябва да имат и настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама