Осъдиха двама, ползвали фалшиви дипломи за средно образование

17:58, 07 фев 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама души бяха осъдени от Районния съд във Варна за съзнателно ползване на неистински дипломи за завършено средно образование.

През 2015 г. подсъдимият Юлиан Д. карал курс за придобиване на шофьорска правоспособност и след като положил успешно теоретичен и практически изпит, през август същата година пред служител на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР - Варна, подал комплект документи за издаване на шофьорска книжка. Към заявлението той представил копие от свидетелство за завършено средно образование, собственоръчно заверено за вярност от него с подпис и изписване на имената. Дипломата била с посочен издател - Техникум по строителство в гр. Плевен, като въз основа на нея му било издадено свидетелство за управление на МПС с валидност до 2020 г. Междувременно, при последвала регулярна проверка по утвърден технологичен ред, се установило, че 39-годишният мъж не е бил ученик във въпросното училище и в регистрационната книга на учебното заведение не фигурира издавана такава диплома.

Юлиан Д. е неосъждан към датата на това деяние. В процедура на съкратено съдебно следствие той призна вина за извършеното  документно престъпление, като съдът му наложи наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Също за съзнателно ползване на неистински официален документ, удостоверяващ завършено средно образование, на 29-годишната Елена М. беше наложено  наказание „пробация“.  На 28 януари миналата година, отново пред сектор “Пътна полиция”, тя се ползвала от фалшива диплома за средно образование, с посочен издател – Професионална гимназия по туризъм във Варна. От подсъдимата за самото съставяне на неистинския документ не може да бъде търсена наказателна отговорност. По силата на одобрено от съда споразумение тя следва в продължение на 6 месеца да изпълнява задължителните пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители. Съдебният акт е окончателен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама